Geografický zázrak spojený s tradíciami: Fudži je viac než len hora, je oázou starého spôsobu života

NETKY.SK • 7 September 2024, 09:01 • 2 min
Geografický zázrak spojený s tradíciami: Fudži je viac než len hora, je oázou starého spôsobu života

Počas japonskej histórie sa hora Fudži objavila v mnohých historických záznamoch a príbehoch. Jej prvý zaznamenaný výstup bol vykonaný mníchom v roku 663, čo začalo jej starodávny náboženský význam. Dnes je hora Fudži naďalej obľúbenou ikonou, ktorá sa objavuje vo všetkom od firemných log až po turistické kampane.

slovakia

left justify in out

Hora Fudži v Japonsku je celosvetovým unikátom, ktorý krajine zapadajúceho slnka dodáva imidž už stovky rokov. Fudži je na poštových známkach, ale aj oficiálnych symboloch krajiny. Je to najvyšší vrch Japonska a je známy svojim takmer dokonalým kužeľovým tvarom, vďaka ktorému je trvalým symbolom národa samotného. Symbolizuje krásu, pokoj a eleganciu, často je hora Fudži označovaná ako „kráľovná hôr“.

Pre mnohých je výstup na horu Fudži púťou: duchovnou cestou, ktorá predstavuje skúšku odolnosti, sebareflexie a snahy o osvietenie. Na svahoch hory sa nachádzajú početné budhistické chrámy a šintuistické svätyne, ktoré náboženským nasledovníkom ponúkajú duchovné útočisko a pútnické miesta.

Miesto v srdciach Japoncov

Počas japonskej histórie sa hora Fudži objavila v mnohých historických záznamoch a príbehoch.  Jej prvý zaznamenaný výstup bol vykonaný mníchom v roku 663, čo začalo jej starodávny náboženský význam. Dnes je hora Fudži naďalej obľúbenou ikonou, ktorá sa objavuje vo všetkom od firemných log až po turistické kampane.  Má osobitné miesto v srdciach Japoncov a návštevníkov, symbolizuje mier a prírodné krásy.

Počas celého roka sa v oblasti koná mnoho festivalov na oslavu hory Fuji, ktoré často zahŕňajú tradičnú hudbu, tanec a sprievody.  Niektoré z týchto festivalov, najmä tie, ktoré sa konajú v lete, zahŕňajú veľkolepé ohňostroje a svetelné show, ktoré osvetľujú horu a vytvárajú magickú atmosféru.

Hora Fudži sa nachádza na japonskom ostrove Honšú, asi 100 kilometrov juhozápadne od Tokia.  Nachádza sa na hranici medzi prefektúrami Shizuoka a Yamanashi.

Hora sa vznáša nad oblakmi

Pohľad na Fuji „vznášajúcu sa“ nad oblakmi je ohromujúci prírodný úkaz, ktorý uchvátil predstavivosť mnohých.  Tento pohľad, známy ako „Fuji nad oblakmi“, sa často považuje za vznešený a takmer nadpozemský zážitok.

V oblasti okolo Fudži sa nachádza päť krásnych jazier, známych ako Fudžigoko.  Ide o jazero Kawaguchi, jazero Motosu, jazero Sai, jazero Shoji a jazero Yamanaka.  Tento región je plný obľúbených rekreačných a turistických miest vrátane lesov, vodopádov, jaskýň a, samozrejme, mnohých miest, kde môžete pozorovať úžasné výhľady na hory. V roku 2013 bola hora Fuji vyhlásená za svetové dedičstvo UNESCO a uznáva nielen prírodné krásy hory, ale aj jej kultúrne dedičstvo.

Konohanasakuya-hime je bohyňa hory Fuji a všetkých sopiek v japonskej mytológii, je tiež kvetinovou princeznou a symbolom jemného pozemského života. Často je považovaná za zobrazenie japonského života, najmä preto, že jej symbolom je sakura (čerešňový kvet).

S výškou 3 776 metrov je najvyššou horou krajiny a už od staroveku bola považovaná za posvätnú. V Japonsku sa hovorí, že každý musí aspoň raz za život vidieť východ slnka z vrcholu hory Fudži.

Aktívna sopka

Mount Fuji je aktívna sopka, ktorá naposledy vybuchla v roku 1707. Stojí na hranici medzi prefektúrami Yamanashi a Shizuoka a za jasných dní ju možno vidieť z Tokia a Jokohamy.
Ďalší jednoduchý spôsob, ako vidieť horu Fuji, je z vlaku na výlete medzi Tokiom a Osakou. Ak pôjdete šinkansenom z Tokia smerom na Nagoju , Kjóto a Osaku , najlepší výhľad na horu si môžete vychutnať z okolia stanice Shin-Fuji na pravej strane vlaku, asi 40-45 minút od začiatku cesty.

Ak hora Fudži vybuchne, sopečný popol môže dopadať na veľkú plochu. Sopečný popol sa husto hromadí pri zdroji erupcie a stenčuje sa, keď sa vzdialenosť od krátera zväčšuje. Distribúcia sopečného popola sa však výrazne mení v závislosti od smeru vetra, rýchlosti a veľkosti erupcie.

Zažiť horu Fudži je nezabudnuteľným dobrodružstvom a existuje niekoľko spôsobov, ako čo najlepšie využiť vašu návštevu. Tu sú niektoré z najlepších spôsobov, ako zažiť Fudži. Jedným z najznámejších spôsobov je výstup na jej vrchol. Oficiálna lezecká sezóna zvyčajne trvá od začiatku júla do polovice septembra. Výstup na vrchol vám umožní vidieť úchvatný výhľad na východ slnka. Ak nechcete vyliezť až na vrchol, môžete navštíviť jednu z 5. staníc hory. Tie sú dostupné po ceste a poskytujú úžasný výhľad na okolitú krajinu. Arakurayama Sengen Park je známy svojim malebným výhľadom na horu Fuji orámovaný červenou pagodou. Je to obzvlášť úžasné počas sezóny čerešňových kvetov v apríli.

"Muž a žena"

Strana Shizuoka sa považuje za prednú (japonsky Omote-Fuji). Prezývajú ju aj Onna Fuji (žena Fuji), pretože mierne sa zvažujúca hrebeňová línia hory Fuji pri pohľade odtiaľto pripomína ženu.
Medzitým sa strana Yamanashi považuje za chrbát (Ura-Fuji). Prezývajú ho Otoko Fuji (muž Fuji), pretože pohľad z tejto strany pripomína muža so širokými hranatými ramenami.
O tom, ktorá strana má lepší výhľad, sa vždy diskutovalo. Prirodzene, miestni obyvatelia Shizuoky a Yamanashi budú hodnotiť svoju vlastnú prefektúru a tvrdia, že je z nej lepší výhľad.

Ak plánujete vyliezť na horu Fudži, všimnite si, že oficiálna lezecká sezóna je v lete, od začiatku júla do polovice septembra, pričom presné dátumy sa každoročne menia. Je to preto, že podmienky na hore Fuji sú v tomto období optimálne pre začiatočníkov aj skúsených horolezcov. Mimosezónne lezenie je povolené pre skúsených lezcov, aj keď na vlastné riziko a so súhlasom miestnych úradov. Každý, kto si to želá, musí predložiť papiere, ktoré podrobne uvádzajú svoje plány na výstup na horu Fudži.

Ale ak si chcete ísť len tak pozrieť na horu Fuji alebo jej okolie, môžete ju navštíviť počas celého roka. Sezónna krása na vás čaká bez ohľadu na to, kedy ju navštívite. Na jar môžete zaznamenať ikonický pohľad na čerešňové kvety, ktoré v apríli a máji obklopujú najznámejšie japonské vrcholy a pestré kvetinové festivaly v okolí. 

Stojí za zmienku, že jeseň až zima – konkrétne október až február – je tiež obdobie, kedy je pravdepodobnejšie pozorovať ohromujúci „Diamant Fudži“. K tomuto prírodnému javu dochádza, keď slnko vychádza alebo zapadá priamo nad vrcholom hory Fuji, čo spôsobuje, že žiari ako diamant.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: travel.rakuten.com, www.klook.com, www.japan-guide.com foto: travel.gaijinpot.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies