Hamas spúšťa útok na Izrael: Raketové útoky na výročie masakry pripomínajú tragédiu a pokračujúci konflikt

NETKY.SK • 7 Október 2024, 17:46 • 2 min
Hamas spúšťa útok na Izrael: Raketové útoky na výročie masakry pripomínajú tragédiu a pokračujúci konflikt

Na prvé výročie masakry v Izraeli teroristi z Hamasu vypálili rakety na južný Izrael a Tel Aviv, pričom izraelské sily na oplátku zrealizovali letecké útoky na Gazu. Raketová paľba, ktorá patrila medzi najsilnejšie za posledné mesiace, si vyžiadala zranenia dvoch ľudí a pripomenula tak traumatické udalosti, ktoré pred rokom spustili konflikt. O rok neskôr ostáva v Gaze približne 100 rukojemníkov, pričom izraelské útoky si vyžiadali viac než 41 870 obetí, vrátane mnohých žien a detí.

slovakia

left justify in out

Teroristi z Hamasu v pondelok vypálili rakety na južný Izrael a Tel Aviv, zjavne načasované na rok od bezprecedentného zabíjania teroristami z Gazy, keď si krajina slávnostne pripomenula prvé výročie masakry.

Izrael v pondelok skoro ráno oznámil, že sériou leteckých útokov z veľkej časti zmaril veľké raketové bombardovanie Gazy, ale Hamasu sa napriek tomu podarilo vypáliť rakety na obce v blízkosti hraníc a neskôr zasiahnuť oblasť Tel Avivu, pričom ľahko zranil dvoch ľudí.

Raketová paľba z Gazy, ktorá patrila k najsilnejším za posledné mesiace, a pokračujúce izraelské útoky vo vnútri palestínskej enklávy boli jasnou pripomienkou prebiehajúcej vojny, ktorú presne pred rokom rozpútal útok Hamasu, pričom v zajatí v Gaze zostáva približne 100 rukojemníkov.

Už celý rok sa v Gaze odohrávajú hrozné scény, pretože izraelská vojna proti civilistom v obliehanej enkláve pokračuje. Vojna sa začala v ten istý deň ako údajná odveta za ofenzívu na juh Izraela, ktorú začalo ozbrojené krídlo Hamasu a ďalšie palestínske odbojové skupiny.

Izrael zabil v Gaze za posledný rok viac žien a detí ako v ktoromkoľvek inom konflikte za posledné dve desaťročia, zistil minulý týždeň Oxfam.

Od 6.29 hod. sa po celom Izraeli konali ceremónie, zhromaždenia a ad hoc spomienkové podujatia, ktoré pripomínali moment, keď pred rokom začali teroristické skupiny v Gaze vypúšťať mohutné salvy rakiet, čím poskytli vzdušné krytie tisícom teroristov, ktorí sa po súši, vzduchom a po mori rútili cez náhle uvoľnenú hranicu a odštartovali najväčšie vraždenie Židov od čias holokaustu.

Na zdôraznenie toho, ako veľmi sa odvtedy zmenila situácia, sa Hamasu v pondelok ráno podarilo vystreliť len štyri rakety na počesť tohto okamihu o 6.30 h. Tri z rakiet armáda zostrelila, zatiaľ čo štvrtá dopadla do otvoreného terénu, uviedli Izraelské obranné sily.

Rok po útoku Hamasu na juhu hebrejského štátu sa v pondelok v Izraeli, ako aj vo Francúzsku a mnohých ďalších krajinách plánuje viacero spomienkových podujatí.
Rok po útoku Hamasu na juhu hebrejského štátu sa v pondelok v Izraeli, ako aj vo Francúzsku a mnohých ďalších krajinách plánuje viacero spomienkových podujatí.
Zdroj: AFP / Jack Guez

Všetko začalo 7. októbra 2023 - operáciou Hamasu v Izraeli

Bojovníci napojení na Hamas a ďalšie palestínske odbojové skupiny prelomili bariéru okolo pásma Gazy pri operácii v Izraeli, pričom zabili 1 139 ľudí a približne 250 zajali.

Traumatizovaní Izraelčania sa spojili s vládou, aby podporili odplatu na všetkých obyvateľoch Gazy v nádeji, že získajú späť zajatcov.

O rok neskôr Izrael zabil v Gaze najmenej 41 870 ľudí, hoci sa predpokladá, že skutočný počet je oveľa vyšší. Ďalšie tisíce ľudí sú pochované pod troskami zničených budov alebo sú nezvestné a tisíce ďalších pravdepodobne zomrú v dôsledku pokračujúceho bombardovania a podmienok vytvorených izraelskou vojnou.

Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom leteckom útoku v Deir al Balah v pásme Gazy v utorok 30. apríla 2024.
Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom leteckom útoku v Deir al Balah v pásme Gazy v utorok 30. apríla 2024.
Zdroj: AP Photo / Abdel Kareem Hana


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Al Jazeera, Foto: Sky News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies