Iránsky prezident Masúd Pezeškján absolvoval prvú zahraničnú cestu do Iraku

NETKY.SK • 12 September 2024, 19:11 • 2 min
Iránsky prezident Masúd Pezeškján absolvoval prvú zahraničnú cestu do Iraku

BAGDAD - Novozvolený iránsky prezident Masúd Pezeskian sa počas svojej prvej zahraničnej cesty snažil prehĺbiť vzťahy so susedným Irakom, informovala v stredu oficiálna iránska tlačová agentúra Islamskej republiky (IRNA).

slovakia

left justify in out

Vládni predstavitelia oboch krajín podpísali na začiatku Pezeškjánovej trojdňovej návštevy 14 dohôd o spolupráci v oblasti hospodárstva, kultúry a náboženstva, informovala agentúra IRNA. Pezeshkian označil túto návštevu za "začiatok éry intenzívnejšej spolupráce". Bude prvým prezidentom v histórii islamskej republiky, ktorý navštívi čiastočne autonómny kurdský región na severe Iraku.

V správe IRNA sa uvádza, že jedna dohoda o spolupráci nebola podpísaná, ale nie je jasné, ktorá dohoda bola vynechaná.

Hoci Teherán v posledných rokoch neustále rozširoval svoj vplyv v Iraku, napätie pretrváva, najmä v súvislosti s prítomnosťou amerických síl v Iraku.

Irak tiež udržiava vzťahy so Západom, na rozdiel od izolácie, ktorú Západ uvalil na vedenie v Teheráne. Podpora Iránu Rusku pri jeho rozsiahlej invázii na Ukrajinu si vyžiadala ďalšie sankcie zo strany Západu.

 

Iránskeho prezidenta Masúda Pezeshkiana (vľavo) víta iracký premiér Mohammed Shia Al-Sudani počas oficiálnej ceremónie na medzinárodnom letisku v Bagdade.
Iránskeho prezidenta Masúda Pezeshkiana (vľavo) víta iracký premiér Mohammed Shia Al-Sudani počas oficiálnej ceremónie na medzinárodnom letisku v Bagdade.
Zdroj: DPA / Iranian Presidency / ZUMA Press Wire

Po zvrhnutí irackého diktátora Saddáma Husajna v roku 2003 Teherán s pomocou svojich Islamských revolučných gárd (IRGC) vybudoval milície v Iraku, ako aj v Sýrii a Libanone, čím vytvoril sieť spojeneckých skupín v boji proti Izraelu, svojmu úhlavnému nepriateľovi.

Teherán opakovane vyjadril obavy o bezpečnosť v súvislosti s kurdskými separatistami a opozičnými skupinami v Iraku. V Iráne žije početná kurdská menšina.

Teherán považuje Irak za dôležitého partnera z hospodárskeho hľadiska a za "bránu do arabského sveta" a napriek sankciám zostáva Irán dôležitým dodávateľom plynu a elektrickej energie.

Podľa správ iracký premiér Mohammed al-Sudani a jeho vláda rokovali v mene Teheránu s inými arabskými krajinami vrátane Egypta, ktoré majú s Teheránom chladné vzťahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: DPA / Iranian Presidency / ZUMA Press Wire
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies