Islandská sopka opäť vybuchla, ale zatiaľ ušetrila neďaleké mesto Grindavik + FOTO + VIDEO

NETKY.SK • 23 August 2024, 17:45 • 2 min
Islandská sopka opäť vybuchla, ale zatiaľ ušetrila neďaleké mesto Grindavik + FOTO + VIDEO

GRINDAVIK - Sopka na juhozápade Islandu vybuchla vo štvrtok večer už šiestykrát od decembra a chrlila červenú lávu cez novú puklinu na polostrove Reykjanes.

slovakia

left justify in out

Erupcia začala krátko po 21:00. po sérii silných zemetrasení a v priebehu hodiny 4-kilometrová (2,4 míle) trhlina prerezala kráter Sundhnúkur. Islandské úrady uviedli, že následky erupcie zostávajú lokalizované s uzávierkami ciest, ale neohrozujú obyvateľstvo.

Halldór Björnsson, vedúci oddelenia počasia a klímy v Nórskej meteorologickej agentúre, povedal pre islandský spravodajský portál Vísir, že na rozdiel od predchádzajúcich erupcií prúd lávy nesmeruje do mesta Grindavik, ktoré bolo z veľkej časti evakuované v decembri, keď sopka ožila po nečinný 800 rokov.

Magnús Tuma Guðmundsson, geofyzik, ktorý dnes večer preletel nad erupčnými centrami, pre webovú stránku uviedol, že „ak to takto bude pokračovať, Grindavík z tohto dôvodu neohrozí. Samozrejme, nevieme, čo sa stane v blízkej budúcnosti, ale je pravdepodobné, že to dosiahlo svoj vrchol a potom to začne ustupovať ako ostatné erupcie."

Keď sa správy o erupcii rozšírili, stovky zvedavých divákov sa vydali na neďaleké vyhliadkové miesta, aby si mohli pozrieť ohromujúci prírodný fenomén, ktorý sa stal kľúčovou turistickou atrakciou.

"Len sme si mysleli, že je to polárna žiara," povedal Mahnoor Ali z Marylandu v USA. "Je to ako tá najúžasnejšia vec, akú som v celom svojom živote videl, úprimne," dodal.

Priatelia Ameerul Awalludin z Malajzie a Shohei Miyamito z Japonska boli s islandským priateľom, keď sa dozvedeli túto správu, a rýchlo sa ponáhľali blízko erupcie. "My máme tiež takúto sopku," povedal Miyamito, "ale takú lávu nevidíme," dodal.

Ale pre ľudí žijúcich a pracujúcich na polostrove Reykjanes sa pravidelné erupcie a následné príkazy na evakuáciu nepochybne stretnú s frustráciou.

Opakované sopečné erupcie v blízkosti Grindavíku, mesta s 3 800 obyvateľmi asi 50 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík, poškodili infraštruktúru a majetok a prinútili mnohých obyvateľov presťahovať sa, aby zaručili svoju bezpečnosť. Niekoľkí, ktorí sa vrátili, boli vo štvrtok večer opäť vytlačení, keď silný vietor zavial nad mestom oblaky toxického plynu.

Neďaleké geotermálne kúpele Blue Lagoon – jedna z najväčších turistických atrakcií Islandu – boli evakuované aj vďaka videám na sociálnych sieťach, na ktorých za súmraku hučia sirény.

Island, ktorý leží nad sopečným horúcim miestom v severnom Atlantiku, má v priemere jednu erupciu každých štyri až päť rokov. Najničivejšou v poslednom období bola erupcia sopky Eyjafjallajökull v roku 2010, ktorá vychrlila do atmosféry oblaky popola a na niekoľko mesiacov narušila transatlantickú leteckú dopravu. Nepredpokladá sa, že by erupcia ovplyvnila leteckú dopravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: Global News - Inquirer.net / AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies