Ivan Korčok vyzdvihol hospodársku spoluprácu s Japonskom

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 15:41 • 2 min
Ivan Korčok vyzdvihol hospodársku spoluprácu s Japonskom

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok počas stretnutia so svojím rezortným japonským kolegom Tashimitsu Montegim vyzdvihol hospodársku spoluprácu s Japonskom, ktoré je tretím najväčším ázijským investorom na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Obaja ministri rokovali vo Varšave počas stretnutia šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky a Japonska. Korčok ocenil dlhodobý záujem Japonska o dianie v Európe, vrátane krajín V4 a Balkánu. Cení si tiež pravidelné stretnutia ministrov V4 a Japonska, ktoré sa stali tradičným formátom pre rokovania o možnostiach vzájomnej spolupráce. „Napriek geografickej vzdialenosti je pre náš región Japonsko významným ekonomickým, ale aj politickým partnerom,“ povedal Korčok. Dodal, že Slovensko s Japonskom zdieľa aj spoločný pohľad na mnohé zahraničnopolitické otázky.

 

"S Japonskom nás spája nielen podobný pohľad na medzinárodné dianie, spoločná pozícia k mnohým otázkam zahraničnej politiky, ale zároveň aj spoločné hodnotové nastavenie. Dá sa povedať, že napriek geografickej vzdialenosti je pre náš región Japonsko významným ekonomickým, ale aj politickým partnerom," napísal Korčok na sociálnej sieti.

 

img

 

"Japonsko je 3. najväčším ázijským investorom na Slovensku a budem rád, ak túto spoluprácu budeme naďalej rozvíjať a vytvárať tak nové investície a pracovné miesta. Ocenil som nielen našu hospodársku spoluprácu, ale aj principiálne pozície Japonska k ochrane ľudských práv a podpory suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Vyzdvihol som aj rozhodnutie Japonska zorganizovať nadchádzajúce 32. letné olympijské hry v Tokiu a partnerovi som zaželal bezpečný a úspešný priebeh tohto očakávaného celosvetového športového podujatia," dodal Korčok.

Ministri sa počas spoločného stretnutia zamerali na aktuálne zahraničnopolitické a bezpečnostné otázky, ktoré Európu trápia. Ocenili tiež prehlbovanie strategického partnerstva Európskej únie a Japonska. Korčok ocenil aj snahu tejto ázijskej krajiny o čo najlepšie zorganizovanie 32. letných olympijských hier, ktoré by sa mali uskutočniť v Tokiu. „Japonskému partnerovi som zaželal bezpečný a úspešný priebeh celosvetového športového podujatia,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie. Spolupráca V4 v rámci ázijského regiónu má najdlhšiu tradíciu práve s Japonskom. V poradí už siedme stretnutie krajín v tomto formáte sa uskutočnilo z iniciatívy poľského predsedníctva vo V4.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies