Izrael sa priznal USA k vražde vodcu Hamasu Ismáíla Haníju

NETKY.SK • 8 August 2024, 13:24 • 2 min
Izrael sa priznal USA k vražde vodcu Hamasu Ismáíla Haníju

Izrael okamžite po zavraždení vodcu Hamasu Ismaila Haniyeha informoval USA, že za vraždou stojí on, píše Washington Post s odvolaním sa na zdroje úzko spojené s Bielym domom.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka boli predstavitelia Bidenovej administratívy nahnevaní rozhodnutím zabiť Haniyeha, pretože sa obávali, že by to mohlo ukončiť mesiace starostlivých rokovaní o prímerí v Gaze. denník uvádza, že americkí predstavitelia sú tiež pobúrení nad tým, že ich Izrael neinformoval pred spustením ďalších operácií na atentát na Hizballáh alebo iránskych veliteľov.

Anonymný izraelský predstaviteľ citovaný denníkom Washington Post potvrdzuje, že minulý týždeň bol telefonát medzi premiérom Benjaminom Netanjahuom a americkým prezidentom Joeom Bidenom "napätý."

Americký predstaviteľ poznamenáva, že Haniyeh bol vodcom Hamasu, ktorý oslavoval útok zo 7. októbra, takže nad jeho zabitím nie sú žiadne výčitky ani smútok. Predstaviteľ priznáva, že Bidenova administratíva bola prekvapená a znepokojená načasovaním atentátu a spôsobom, akým bol vykonaný.

Izrael dlho hovoril USA, že sa pokúsi zlikvidovať každého vodcu Hamasu, ale operácia v Iráne bola veľmi provokatívna, hovorí americký predstaviteľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: The Time Of Izrael, Washington Post, Foto: AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies