Izraelské ostreľovanie zranilo mierových vojakov OSN v Libanone, obvinenia z vojnových zločinov narastajú + VIDEÁ

NETKY.SK • 11 Október 2024, 08:09 • 2 min
Izraelské ostreľovanie zranilo mierových vojakov OSN v Libanone, obvinenia z vojnových zločinov narastajú + VIDEÁ

Izraelské sily vo štvrtok ostreľovali pozície mierovej misie OSN v Libanone, pričom zranili dvoch príslušníkov UNIFIL a vyvolali obvinenia z porušovania medzinárodného práva. Správa OSN zároveň obvinila Izrael z koordinovaných útokov na zdravotnícky systém v Gaze počas vojny, čo môže predstavovať vojnové zločiny. Situácia v regióne sa ďalej vyhrocuje, pričom civilné obete narastajú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mierová misia OSN v Libanone vo štvrtok uviedla, že izraelské sily úmyselne ostreľovali jej pozície, pričom zranili dvoch príslušníkov mierových síl a vzniesli nové obvinenia z porušovania medzinárodného práva.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) vo štvrtok oznámili, že dvaja z ich príslušníkov mierových síl boli zranení, keď izraelský tank ostreľoval strážnu vežu na veliteľstve síl v Ras an-Naqoura, čo spôsobilo jej pád.

Správa OSN zverejnená vo štvrtok obvinila Izrael, že počas vojny v pásme Gazy viedol koordinovanú politiku ničenia systému zdravotnej starostlivosti, a uviedla, že to predstavuje vojnové zločiny a vyhladzovanie ako zločin proti ľudskosti.

Správu vypracovala skupina odborníkov poverená OSN pod vedením bývalej vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej.

Pred predložením úplnej správy Valnému zhromaždeniu OSN 30. októbra vydala Pillayová vyhlásenie, v ktorom predostrela jej zistenia a uviedla, že Izrael v priebehu vojny, ktorú spustil útok Hamasu na južný Izrael 7. októbra minulého roka, uskutočnil "neúnavné a úmyselné útoky na zdravotnícky personál a zariadenia".

"Najmä deti znášajú najväčšiu ťarchu týchto útokov a priamo aj nepriamo trpia kolapsom zdravotného systému," povedala Pillayová.

Medzinárodný súdny dvor zvažuje tvrdenia Južnej Afriky, že Izrael spáchal v Gaze genocídu, a medzinárodný trestný súd zvažuje výzvy na vydanie zatykača za vojnové zločiny na Benjamina Netanjahua, jeho ministra obrany Yoava Gallanta a vodcu Hamasu Yahyu Sinwara.

Podľa nemocnice mučeníkov al-Aksá, kam boli telá privezené, pri izraelskom útoku na školu, v ktorej sa ukrývajú vysídlenci, v centrálnej časti Gazy v meste Deir al-Balah vo štvrtok zahynulo 27 ľudí vrátane jedného dieťaťa a siedmich žien.

Biely dom je "hlboko znepokojený" správami o tom, že Izrael strieľal na sídlo mierových síl OSN v južnom Libanone, uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť.

"Vieme, že Izrael vykonáva cielené operácie v blízkosti modrej línie s cieľom zničiť infraštruktúru Hizballáhu, ktorá by mohla byť použitá na ohrozenie izraelských občanov," uviedol hovorca s odkazom na demarkačnú líniu medzi Izraelom a Libanonom. "Zatiaľ čo podnikajú tieto operácie, je veľmi dôležité, aby neohrozovali bezpečnosť mierových síl OSN."

Izraelská armáda uviedla, že uskutočnila presný úder, ktorého cieľom bolo veliteľské a kontrolné centrum militantov v škole. Odhaduje sa, že od začiatku vojny zabili izraelské sily v Gaze viac ako 42 000 Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Vo štvrtok neskoro večer zahynulo 22 ľudí a najmenej 117 utrpelo zranenia pri izraelských leteckých útokoch na robotnícku štvrť Basta v centre Bejrútu, kde žije mnoho vysídlencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Al Jazeera, Foto: AFP / Anwar Amro
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies