Izraelský premiér povedal, že útoky na Hizballáh "nie sú koncom príbehu", pretože spojenci varujú pred eskaláciou

NETKY.SK • 26 August 2024, 08:33 • 2 min
Izraelský premiér povedal, že útoky na Hizballáh "nie sú koncom príbehu", pretože spojenci varujú pred eskaláciou

JERUZALEM - Premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu povedal, že izraelský preventívny nočný úder na libanonský Hizballáh nie je „koncom príbehu“, keďže regionálni a globálni lídri varovali pred eskaláciou smerom k širšiemu konfliktu.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters v nedeľu uviedla, že Izrael a Hizballáh komunikovali cez sprostredkovateľov, aby zabránili ďalšej eskalácii, zatiaľ čo správy Channel 12 uviedli, že Izrael a Washington pracujú na dosiahnutí zmiernenia prostredníctvom diplomacie. Nezdrojovaná správa siete uviedla, že Washington dal požehnanie Izraelskému úderu pred úsvitom, ale varoval pred spustením totálnej vojny.

Minister obrany Yoav Gallant medzitým povedal, že Izrael dúfa v diplomatické urovnanie na severe, a šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh naznačil, že Iránom podporovaná teroristická skupina by mohla považovať súčasné kolo nepriateľských akcií za ukončené, aj keď spojenecké teroristické skupiny tlieskali zmarenému útoku Hizballáhu na Izrael.

"IDF zachytila ​​všetky drony, ktoré Hizballáh vypustil na strategické ciele v strede krajiny," povedal premiér. "Nasralláh v Bejrúte a [ajatolláh Ali] Chameneí v Teheráne by mali vedieť, že toto je ďalší krok na ceste k zmene situácie na severe a bezpečnému návratu našich obyvateľov do svojich domovov." Ale dodal: "Opakujem - toto nie je koniec príbehu."

Ľudia na mieste poškodeného domu po raketovom útoku z Libanonu v Acre v severnom Izraeli, 25. augusta 2024.
Ľudia na mieste poškodeného domu po raketovom útoku z Libanonu v Acre v severnom Izraeli, 25. augusta 2024.
Zdroj: Flash90

Šéf IDF generálporučík Herzi Halevi v nedeľu tiež povedal, že Izrael je "odhodnutý zmeniť bezpečnostnú situáciu na severe, aby sa obyvatelia severu mohli bezpečne vrátiť do svojich domovov".

Od 7. októbra, keď tisíce teroristov vedených Hamasom vtrhli do južného Izraela, zabili takmer 1200 ľudí a vzali 251 rukojemníkov, čo vyvolalo vojnu v Gaze, zostalo vysídlených asi 60 000 obyvateľov severu. Sever bol evakuovaný pre obavy z podobného útoku zo strany Hizballáhu, ktorý na druhý deň začal útočiť na Izrael.

V nedeľu skoro 100 izraelských stíhačiek zasiahlo tisícky odpaľovacích sudov Hizballáhu, niekoľko minút predtým, ako odpaľovacie zariadenia vypálili na sever a stred Izraela. Iránom podporovanej teroristickej skupine sa podarilo odpáliť približne 230 rakiet a 20 bezpilotných lietadiel na sever Izraela, čím spôsobili určité škody na domoch. Námorník izraelského námorníctva bol tiež zabitý a dvaja ďalší zranení po očividnom zlyhaní izraelskej rakety.

Hizballáh vymenoval 420 členov, ktorých Izrael zabil počas prebiehajúcich potýčok, väčšinou v Libanone, ale niektorí aj v Sýrii. V Libanone bolo zabitých ďalších 73 agentov z iných teroristických skupín, libanonský vojak a desiatky civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Reuters, Foto: Extraplus
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies