JAR: Úmrtie muža po nakazení opičími kiahňami

NETKY.SK • 12 Jún 2024, 20:01 • 2 min
JAR: Úmrtie muža po nakazení opičími kiahňami

JOHANNESBURG - Tridsaťsedemročný muž zomrel v pondelok v Juoafrickej republike (JAR) v dôsledku vírusovej infekcie opičích kiahní a stal sa prvou obeťou tohto ochorenia v krajine.

slovakia

left justify in out

Za posledný mesiac zaznamenali v tomto africkom štáte päť laboratórne potvrdených prípadov, uviedol v stredu juhoafrický minister zdravotníctva Joe Phaahla. Informujú o tom Reuters a AFP.
 
"Aj jedno úmrtie je priveľa, najmä na ochorenie, ktorému sa dá predchádzať a ktoré sa dá zvládnuť, ako sú opičie kiahne" povedal Phaahla a vyzval ľudí s možnými príznakmi tejto choroby, aby vyhľadali lekársku pomoc a pomohli vypátrať kontakty.

Obrazok
Zdroj: womanandhomemagazine.co.za

Opičie kiahne sú vírusovým ochorením, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte s infikovanými ľuďmi alebo zvieratami, ako aj prostredníctvom materiálov, napríklad kontaminovaných plachiet.
 
Ochorenie spôsobuje hnisavé lézie. Medzi bežné príznaky patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) kožná vyrážka, horúčka, bolesť hlavy, svalov a opuchnuté lymfatické uzliny.
 
Päť potvrdených prípadov v JAR v období od mája do júna sa vyskytlo u mužov vo veku 30 až 39 rokov bez cestovateľskej anamnézy do krajín, v ktorých sa vyskytla táto nákaza, čo podľa ministra naznačuje, že išlo o miestny prenos.
 
Infikované osoby mali závažný priebeh ochorenia, ktorý si vyžadoval hospitalizáciu. Dvaja pacienti sú naďalej v nemocnici.
 
Podľa ministra ide o prvý výskyt ochorenia v JAR od roku 2022, keď došlo k prudkému nárastu infekcií po celom svete, a to najmä medzi mužmi, ktorí mali pohlavný styk s mužmi, čo viedlo WHO k vyhláseniu celosvetového stavu ohrozenia zdravia.

Obrazok
Zdroj: Unsplash

Opičie kiahne boli u ľudí prvýkrát objavené v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike. Odvtedy sa rozšírili najmä v niektorých krajinách západnej a strednej Afriky.
 
V roku 2022 zaznamenali v JAR päť prípadov opičích kiahní a žiadne úmrtie. V roku 2023 sa v krajine nevyskytol žiadny prípad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters / AFP, Foto: bolnews.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies