Juhokórejský tím predstavil lietajúci nákupný vozík: Revolúcia v doručovaní tovaru cez nerovný terén + VIDEO

NETKY.SK • 23 Október 2024, 08:18 • 2 min
Juhokórejský tím predstavil lietajúci nákupný vozík: Revolúcia v doručovaní tovaru cez nerovný terén + VIDEO

SOUL - Juhokórejskí vedci z Národnej univerzity vedy a techniky v Soule vyvinuli inovatívny dron s viacerými pružnými rotormi, ktorý dokáže prepravovať náklad cez nerovný terén, ako sú schody. Tento "lietajúci nákupný vozík," nazvaný Palletrone, kombinuje pokročilé riadiace systémy a ľahké ovládanie, no zatiaľ čelí výzvam ako obmedzená nosnosť a hlučnosť motorov.

slovakia

left justify in out

Juhokórejskí výskumníci vyvinuli dopravný dron lietajúci na viacerých pružných rotoroch, ktorý sa počas letu sám koriguje, aby zostal vo vodorovnej polohe, a môže sa používať ako "lietajúci nákupný vozík" na prepravu tovaru cez nerovný terén, napríklad schody.

Prototyp vyvinutý tímom Národnej univerzity vedy a techniky v Soule má nákladnú plošinu namontovanú na vrchu viacrotorového dronu a ovláda ju osoba, ktorá jemnou silou vedie vznášajúce sa lietadlo.

 

Čo je Palletrone?

Palletrone je v podstate viacrotorový dron uzavretý v ochrannej klietke, ktorá vytvára vznášajúcu sa platformu, ktorú môžu používatelia tlačiť vo výške hrudníka. Tento vzdušný vozík, ktorý vyvinuli výskumníci na Národnej univerzite vedy a techniky v Soule, má priestrannú rovnú plochu na jednoduché nakladanie, vzadu namontovanú rukoväť podobnú tradičným nákupným vozíkom a pokročilé systémy riadenia letu, ktoré udržiavajú platformu stabilnú.

Testovanie systému Palletrone
Testovanie systému Palletrone
Zdroj: Fox News / SeoulTech

Členovia tímu predviedli vznášajúcu sa plošinu s rukoväťou podobnou tej na tlačenom nákupnom vozíku, ktorá premiestňuje predmety hore a dole po schodoch a nakladá na ňu krabice, pričom sa vznáša vo vzduchu a udržiava rovnováhu pomocou algoritmu na odhadovanie stredu hmotnosti.

Na presun predmetov cez nerovný terén alebo schody, keď to vozík na kolieskach nedokáže, reaguje dron na ľudské ovládanie pomocou techniky, ktorú vývojári nazývajú fyzická interakcia človeka s robotom, ktorá predvída ľudské zámery na hladký let, povedal Lee Seung-jae, profesor inžinierstva mechanických systémov.

 

Súčasné obmedzenia

Hoci je Palletrone neuveriteľným prísľubom, vo svojej súčasnej podobe má niektoré nevýhody. Jedným z nich je hluk, ktorý vytvárajú motory dronu a ktorý môže byť v tichšom prostredí rušivý. Okrem toho je jeho nosnosť obmedzená na približne 6,5 kilogramu, čo nemusí stačiť na väčšie nákupy alebo ťažké kancelárske potreby. Obmedzený čas letu spôsobený výdržou batérie tiež predstavuje problém pri dlhšom používaní.

Širšie zameranie Leeho tímu však nie je na vývoj nákupného vozíka, ktorý by sa používal po schodoch, ale na aplikácie, ktoré by využívali dron so spoľahlivou horizontálnou stabilitou bez nakláňania a kotúľania.

"Palletrone môže byť viac ako lietajúci nákupný vozík," povedal s odkazom na názov, ktorý dal tím prototypu spojením slov paleta, čo je platforma pre náklad na vrchu, a dron. Tím otestoval platformu na prepravu predmetov s hmotnosťou do 3 kg a pripúšťa, že komerčné využitie na prepravu nákladu s takouto malou hmotnosťou, ktorú môžu ľahko prenášať ľudia, je obmedzené.

Mechanizmus, ktorý umožňuje dronu meniť smer letu bez nakláňania a udržiavať vodorovnú polohu, sa dá použiť na doručovanie citlivého alebo krehkého nákladu, povedal Lee.

Práca spoločnosti Seoul Tech bola tento rok uverejnená v časopise IEEE Robotics and Automation Letters, ktorý vydáva Inštitút elektrotechnických a elektronických inžinierov so sídlom v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Fox News, Foto: The Japan Times / Reuters / Soo-hyeon Kim
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies