Juraj Blanár sa zúčastnil na zasadnutí ministrov Dunajskej stratégie

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 08:21 • 2 min
Juraj Blanár sa zúčastnil na zasadnutí ministrov Dunajskej stratégie

VIEDEŇ - Šéf rezortu diplomacie SR Juraj Blanár sa vo štvrtok vo Viedni zúčastnil na zasadnutí ministrov zahraničných vecí štátov Dunajskej stratégie. S rezortnými kolegami podľa jeho slov diskutovali predovšetkým o bezpečnosti, ale tiež o procese rozširovania Európskej únie a jeho dôsledkoch.

slovakia

left justify in out

"Dnešný večer sa napriek vážnym témam niesol vo veľmi priateľskej atmosfére," uviedol Blanár s tým, že rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg práve v tento deň oslavoval svoje narodeniny. "Som rád, že som mohol môjmu priateľovi zablahoželať osobne," dodal slovenský minister.

Vo štvrtok vo Viedni sa zišlo 14 ministrov zahraničných vecí krajín podunajského regiónu, deväť členských krajín EÚ a päť ďalších štátov. Okrem rakúskeho ministra išlo menovite o šéfov rezortu diplomacie krajín Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvátska, Čiernej Hory, Slovenska, Českej republiky, Moldavska, Srbska, Nemecka, Rumunska, Slovinska, Maďarska a Ukrajiny.

Ministri spoločne podpísali tzv. Viedenskú dunajskú deklaráciu, ktorá sa týka napríklad otázok ako stabilita, bezpečnosť a prosperita v podunajskom regióne. Schallenberg povedal, že všetky podunajské krajiny by mali patriť do EÚ, pričom stretnutia a spoluprácu na úrovni tohto regiónu pre nich označil za v tomto smere akýsi odrazový mostík a zároveň skúšobné laboratórium.

V piatok bude program návštevy Blanára v Rakúsku pokračovať konferenciou Europa-Forum Wachau Reštart Európy a pracovným zasadnutím neformálneho zoskupenia krajín Priatelia západného Balkánu v Kláštore Göttweig. Spolu so zástupcami Európskej únie a západobalkánskymi rezortnými partnermi tam budú diskutovať o možnosti pomoci pre zrýchlenie prístupového procesu západobalkánskych kandidátov na členstvo v Únii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: apa.at, FB/Juraj Blanár, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies