Každý Slovák spotrebuje priemerne 30 balení liekov ročne. Ako sa ich zbaviť?

NETKY.SK • 11 Júl 2024, 12:20 • 2 min
Každý Slovák spotrebuje priemerne 30 balení liekov ročne. Ako sa ich zbaviť?

BRATISLAVA - Ľudia by mali nepoužité lieky vrátiť do lekárne v ich vnútornom obale a vyhnúť sa vyhadzovaniu do komunálneho odpadu.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku bolo v roku 2023 spotrebovaných vyše 160 miliónov balení liekov, čo v prepočte znamená približne 30 balení na jedného obyvateľa v hodnote vyše 400 eur. Napriek vysokému počtu nie sú všetky lieky reálne spotrebované, čím vzniká značný farmaceutický odpad, vrátane nebezpečného odpadu.

Analytička z WOOD & Company Eva Sadovská upozorňuje, že plytvanie liekmi je spôsobené napríklad zmenou liečby, nedodržiavaním predpísanej liečby či preventívnym zásobením domácností voľnopredajnými liekmi.

"Nepoužité lieky nesmú končiť v odtoku či v komunálnom odpade, čo predstavuje významnú environmentálnu záťaž," zdôrazňuje Sadovská. Na Slovensku sa v lekárňach v roku 2022 vyzbieralo 57,7 tony nebezpečného odpadu z liekov.

Situácia v zbere nespotrebovaných liekov sa však minulý rok skomplikovala po vypovedaní zmluvy spoločnosťou Modrá planéta, čo spôsobilo, že zvoz neprebehol viac než rok. Od apríla 2024 zvoz zabezpečuje spoločnosť DETOX, ktorá so zberom začala v najkritickejších oblastiach.

Generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec upozornil, že kapacity na spracovanie nebezpečných odpadov na Slovensku sú dlhodobo nedostatočné.

"Pandémia odkryla poddimenzovanosť kapacít, pričom aktuálne môže Slovensko spracovávať len malé množstvo nebezpečného odpadu," vysvetľuje Chovanec. Kapacita nemocničných spaľovní je napríklad iba 300 ton ročne, čo nestačí na pokrytie potreby.

Eva Sadovská varuje, že ak nebude vytvorený akčný plán pre nakladanie s nebezpečnými odpadmi, Slovensko bude čeliť neúnosným problémom nielen s farmaceutickým, ale aj s priemyselným odpadom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: WOOD & Company, Zväz odpadového priemyslu, Foto: uniba.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies