Kde si vychutnáte najkrajšie babie leto na Slovensku

NETKY.SK • 19 September 2024, 13:28 • 2 min
Kde si vychutnáte najkrajšie babie leto na Slovensku

Konečne sme sa dočkali! Po nekonečnom tropickom lete s extrémnymi teplotami a niekoľkodňovej potope vládne Slovensku v týchto dňoch nádherné septembrové počasie.

slovakia

left justify in out

Babie leto s ideálnymi teplotami a príjemným slnkom sľubujú predpovede aj na najbližších 6-7 dní (potom môže opäť spŕchnuť a ochladiť sa), takže určite využite toto obdobie na pobyt na čerstvom vzduchu, prechádzky, objavovanie nových miest.

Na Slovensku existuje mnoho zákutí, ktoré sa práve na začiatku jesene vyfarbujú do nádherných odtieňov a vytvárajú priam rozprávkové scenérie.
Tu je niekoľko tipov od nás, kde zažijete naozaj čarovný september so všetkým, čo k tomu patrí:

Brusno a Horehronie – Kúpele Brusno, učupené v nádhernej horehronskej prírode získali už niekoľko ocenení s titulom najkrajších kúpeľov práve kvôli výnimočnému prostrediu. Koniec leta a začiatok jesene je tu naozaj nezabudnuteľný. Kúpele a ich okolie ponúkajú mnoho aktivít, vďaka ktorým zažijete to naj babie leto. Od splavovania Hronu cez návštevu Arboréta Borová Hora až po prechádzky v samotnom kúpeľnom parku, to všetko poteší vašu dušu, zrak a pozitívne nabije do chladnejších dní a mesiacov, ktoré nás čakajú.  

Horehronie je na jeseň neprekonateľné.
Horehronie je na jeseň neprekonateľné.
Zdroj: Horehronie

Jeseň v Tatrách – Tatry sú nádherné stále, a na jeseň to platí dvojnásobne. Končiare, týčiace sa k nebesiam už sa pomaly obliekajú do zimného, príroda pod nimi hýri všetkými farbami. Prechádzky v takejto atmosfére sú naozaj na nezaplatenie, turistické chodníky sú v tomto stabilnom počasí schodné, počasie relatívne bezpečné, vhodné aj na bicyklovanie a iné športy. K tomu skvelý wellness v niektorom z horských hotelov, návšteva botanickej záhrady TANAP-u, či výšľap na niektorých z kopcov – lepšiu jeseň si nedokážete ani predstaviť!

Tatry ponúkajú v každom období iné čaro.
Tatry ponúkajú v každom období iné čaro.
Zdroj: Hotel Simi

Rozprávkové kopanice

Keď sa vyberiete v tomto čase na Myjavské kopanice, ocitnete sa ako v rozprávke. Zvlnená krajina, tamojšie sady, záhrady, úbočia, samoty... to všetko dostáva v týchto dňoch nádherné septembrové tóny. Zablúďte do Bošáckej doliny, poprechádzajte sa cez kopce v okolí osady Španie, nadychujte sa vône tunajších sadov a kochajte sa čarokrásnymi výhľadmi...

Záhorie a kopanice sa v septembri premieňajú na rozprávkovú krajinu.
Záhorie a kopanice sa v septembri premieňajú na rozprávkovú krajinu.
Zdroj: Na Záhorí

Banská Štiavnica a okolie

Samotné mesto a okolité Štiavnické vrchy majú čo ponúknuť v každom ročnom období. Keď sa spojí historický nádych mesta s atmosférou babieho leta, ulovíte si septembrový zážitok na celý život. Vystúpte na slávnu tunajšiu kalváriu, zájdite si k Počúvadlu, neobíďte botanickú záhradu a potom sa usaďte v niektorej z útulných kaviarní nad dobrým čajom alebo čokoládou.

Náš tip: Asi 5 km od Banskej Štiavnice sa nachádza kaštieľ a múzeum vo Svätom Antone s pozoruhodnými historickými exponátmi.

Zájsť si v septembri na Počúvadlo stojí za to.
Zájsť si v septembri na Počúvadlo stojí za to.
Zdroj: www.pocuvadlo.sk

Vinohrady v septembri ožívajú

Ako vinohradnícka krajina sa môžeme v období babieho leta pýšiť aj mnohými vinárskymi oblasťami, ktoré ponúkajú nielen nádherné výhľady, ale aj mnohé zaujímavé akcie, s ktorými sa v septembri roztrhne vrece. Vyberte sa do niektorého z vinárstiev na degustácie, ktoré sa v tomto čase organizujú. 21. 9. otvára svoje sklepy Rariga v Modre, pivnica Perešek vo Veľkom Kýre organizuje 26. 9. ochutnávku priamo vo viniciach, v oblasti Tokaja môžete zájsť na degustáciu 20. 9. v Malej Tŕni, alebo si vychutnajte romantický piknik 21. 9. vo vinohradoch vo Farnej.

Obrazok
Zdroj: touchIT


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
foto: Cestuj po svete
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies