Krásna tyrkysová voda a zaplavené lomy s pozostatkami fosílií: Vytiahnite päty z domu a objavte tieto slovenské prírodné poklady

NETKY.SK • 16 Jún 2024, 13:04 • 2 min
Krásna tyrkysová voda a zaplavené lomy s pozostatkami fosílií: Vytiahnite päty z domu a objavte tieto slovenské prírodné poklady

Leto je tu a my sme si pre vás pripravili päť krásnych miest na jeho plné využitie. Rekreácia v tomto počasí vôbec nemusí byť drahá, naopak príroda, ktorá je na Slovensku obrovskou výhodou, vie byť pastvou pre oči, ktorá nič nestojí. Pozrite si miesta, ktoré vám vyrazia dych - a to vám garantujeme.

slovakia

left justify in out

Lom pri Šútovskom jazere

Pôvodne vzniklo akom kameňolon, na ktorý natrafíte pod pomenovaním Rieka. Nachádza sa ako už z názvu vyplýva v obci Šútovo, v okrese Martin a Kraľovany v okrese Dolný Kubín.

Jeho krása láka dovolenkárov na oddych a rekreáciu.

Pri kúpaní si dávajte pozor a majte na pamäti, že voda je aj v horúcich dňoch studenšia. Výlet k Šútovskému jazeru si môžete obohatiť o túru k najvyššiemu vodopádu pohoria Malá Fatra, prekrásnemu a 38 metrov vysokému Šútovskému vodopádu.

Lom v Skrabskom

Tento nádherný lom sa nachádzaNa hornom Zemplíne, len pár kilometrov od Veľkej Domaše. Tento zatopený lom je obklopený krásnou tyrkysovou vodou. Ak vám niečo hovorí prvá moderná cementáreň na Slovensku, prezradíme vám aj, že sa nachádza práve v tejto obci.

Lom je dávno opustený, spodnou vodou zaplavený a v minulosti sa v ňom ťažili vápenité sliene.

Dnes je kameňolom, resp. jazero, na ktoré sa premenil, obľúbeným miestom turistov z blízkeho okolia. Vyznačuje sa nádhernou tyrkysovou vodou, čo v spojitosti s prírodou, ktorá ho obkolesuje, vytvára romantickú scenériu pripomínajúcu americký „divoký západ“. Voda v lome je čistá a v lete sa využíva i na kúpanie (avšak len na vlastné riziko).

Zatiaľčo kúpanie v lome a skákanie do vody z okolitých skál je samozrejme na vlastnú zodpovednosť, pre výlet sa nemáte čoho obávať. 

Beňatinský travertín

V tomto kamenolome sa doteraz tvorí veľmivzácny travertín. Boli v ňom objavené fosílie mäkkýšov, no lom patrí medzi prírodné pamiatky. Nachádza sa navyše na území Chránenej krajinnejoblasti Vihorlat akúpanie tu tak nie je povolené.

Môžete sa však kochať krásnou vodnou hladinou v tyrkysovej farbe.

Vo vápenci si môžete všimnúť aj zaujímavý obraz pripomínajúci väčšiu rybu, preto sa možno o lokalite dopočuť aj pod prezývkou Beňatínska veľryba.

 

Lom Devičie

Prechádzame na stredné SLovensko, ktoré sa môže chváliť lomom v blízkosti Zvolena. Tyrkysová voda opäť nesklame a nachádza sapri dedine Devičie.

Ideálne miesto na rekreáciu vás svojimi pokladmi očarí na prvý pohľad.

ento lom kedysi slúžil na ťažbu olivinického čadiča, dnes sa už využíva na rekreáciu, ale taktiež na tréning profesionálnych potápačov.

Lom Kvetnica pri Poprade

Túto pastvu pre oči nájdete priamo pod Tatrami. Lom slúži ako prímestská oddychová zóna, v minulosti bol kamenný, kedy bol za Popradom uzavretý a ťažba zastavená kvôli spodnej vode. Tá vyhĺbenú jamu plnila tak rýchlo, že ju nestíhali odčerpávať. Popradčania sa však vďaka tomu môžu tešiť peknej vodnej ploche.

Lom Kvetnica sa hrdí pomerneveľkou hĺbkou, až 22 metrov, čo vo veľkom využívajú aj miestni potápači.

Zo skál nad lomom je prekrásny výhľad a za dobrého počasia a viditeľnosti sa môžete kochať nádhernou scenériouVysokých Tatier s týčiacim sa Gerlachovským štítom. K lomu sa pohodlne dostane autom, rovnako však aj bicyklom, keďže leží na križovatke obľúbených cyklociest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: interez.sk, hauzi.sk, cestaslovenskom.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies