Môže ísť do pekla! - Vance kritizuje Harrisovú za stiahnutie z Afganistanu v doteraz najtvrdšej rétorike + VIDEO

NETKY.SK • 30 August 2024, 09:45 • 2 min
Môže ísť do pekla! - Vance kritizuje Harrisovú za stiahnutie z Afganistanu v doteraz najtvrdšej rétorike + VIDEO

ERIE - Senátor J.D. Vance z Ohia odsúdil v stredu viceprezidentku Kamalu Harrisovú za to, ako Bidenova administratíva riešila stiahnutie USA z Afganistanu, pričom povedal, že demokratická prezidentská kandidátka „môže ísť do pekla!“.

slovakia

left justify in out

Vanceov komentár na zhromaždení v Erie v Pensylvánii bol zatiaľ jeho najtvrdším vyjadrením voči Harrisovej počas kampane. Prišlo v reakcii na otázku reportéra o „incidente“, keď bývalý prezident Donald Trump navštívil Arlingtonský národný cintorín s rodinnými príslušníkmi príslušníkov armády, ktorí boli zabití počas útoku v roku 2021 na Abbey Gate na letisku v Kábule v Afganistane.

"Pred tromi rokmi zomrelo 13 statočných, nevinných Američanov, ktorí zomreli, pretože Kamala Harrisová odmietla robiť svoju prácu a nedošlo k jedinému vyšetrovaniu ani k jedinému výstrelu," povedal Vance. „Niekedy sa stanú chyby – taká je povaha vlády, povaha vojenskej služby. Ale nechať tých 13 Američanov prísť o život a nevyhodiť ani jedného človeka je hanebné. Kamala Harrisová je hanebná."

Vance povedal, že ak budú diskutovať o situácii súvisiacej s Abbey Gate, „je to tak, že Kamala Harrisová tak "zaspala", že ani nebude vyšetrovať, čo sa stalo, a chce kričať na Donalda Trumpa, pretože sa ukázal. Môže ísť do pekla!"

Trumpova kampaň okamžite nereagovala na žiadosť o komentár k Vanceovým vyjadreniam. Kampaň Harrisovej odmietla komentovať.

"Niekedy som frustrovaný a niekedy som naštvaný. A myslím si, že zlyhanie vedenia Kamaly Harrisovej v Abbey Gate je niečo, z čoho by som mal byť frustrovaný a nahnevaný," povedal Vance.

Obvinil tiež kampaň Harrisovej zo "snahy urobiť masívny politický problém" z incidentu na Arlingtonskom národnom cintoríne na predmestí Washingtonu vo Virgínii. „Skutočnosť, že Kamala Harrisová z toho chce urobiť problém, keď sa odmietne ukázať, odmieta dokonca zavolať rodinám, ktorých deti sú mŕtve kvôli jej vedeniu, myslím, že to ospravedlňuje trochu frustrácie a určite som to ukázal.“ povedal Vance.

V pondelkovom vyhlásení si Harrisová pripomenula tretie výročie útoku v Abbey Gate vyhlásením, že sa jej „srdce zlomí“ pre bolesť a stratu, ktorú zažili rodiny obetí. "Splním si našu svätú povinnosť starať sa o našich vojakov a ich rodiny a vždy budem ctiť ich službu a obetavosť," povedala a dodala: "Prezident Biden urobil odvážne a správne rozhodnutie ukončiť najdlhšiu americkú vojnu."

USA sa stiahli z Afganistanu v roku 2021, približne 20 rokov po invázii za prezidenta Georgea W. Busha.

Bidenova administratíva a Kongres vykonali viacero vyšetrovaní stiahnutia sa USA a útoku, ku ktorému došlo v Abbey Gate, keď príslušníci služby pomáhali ľuďom pri evakuácii z krajiny. 

Bývalý americký veliteľ, ktorý dohliadal na stiahnutie sa, tento rok v Kongrese vypovedal, že len on nesie zodpovednosť za smrť 13 amerických členov služby na kábulskom letisku. Niektorí príbuzní členov služby vyjadrili frustráciu Bidenovej administratíve z toho, že neposkytli všetky odpovede, ktoré chcú.

Vance, námorný veterán, nasmeroval veľkú časť svojej kritiky na vojenské záležitosti na guvernéra Minnesoty Tima Walza, demokratického kandidáta na viceprezidenta, ktorého obvinil zo skresľovania jeho vojenských záznamov.

Walz sa v roku 2018 zmienil o tom, ako zaobchádzal so zbraňami „vo vojne“, aj keď nikdy nebol nasadený v bojovej zóne. V kampani Harrisová tento mesiac uviedla, že sa „pomýlila“. Walzových 24 rokov v armáde zahŕňalo službu v zámorí a podporu predsunutých jednotiek. V roku 2005 formálne odišiel z Minnesotskej národnej gardy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: CNN
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies