Najväčšie zlyhanie za desaťročia: Šéfka Tajnej služby sa kajala kvôli streľbe na Trumpa

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 15:25 • 2 min
Najväčšie zlyhanie za desaťročia: Šéfka Tajnej služby sa kajala kvôli streľbe na Trumpa

WASHINGTON - Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa bol najväčším operačným zlyhaním Tajnej služby Spojených štátov za posledné desaťročie. Pred jedným z výborov americkej Snemovne reprezentantov to v pondelok uviedla šéfka služby, ktorá sa okrem iného stará o bezpečnosť amerického prezidenta a ďalších významných osôb, Kimberly Cheatleová.

slovakia

left justify in out

Trumpa sa 13. júla pokúsil zastreliť útočník, keď niekdajšia hlava štátu a súčasný republikánsky kandidát do nadchádzajúcich prezidentských volieb hovoril k priaznivcom na mítingu v pensylvánskom Butleri. Exprezident utrpel zranenie ucha, strelec ale zabil jedného z účastníkov akcie, ďalší zranil.

Cheatleová, ktorá v pondelok vypovedá pred výborom pre dohľad a zodpovednosť, uviedla, že Tajná služba „13. júla zlyhala“ a za udalosti z toho dňa prijala plnú zodpovednosť.

Americkí zákonodarcovia sa už skôr rozhorčene podivovali nad tým, ako sa strelec mohol dostať k Trumpovi tak blízko - od exprezidenta ho delilo zhruba 150 metrov. Niektorí členovia Republikánskej strany v súvislosti s útokom Cheatleovou vyzvali na rezignáciu, čo Tajná služba odmietla.

Cheatleová podľa agentúry Reuters uviedla, že Trump bol pred streľbou lepšie chránený. "Úroveň bezpečnosti poskytovanej bývalému prezidentovi sa navýšila už pred začiatkom kampane as narastajúcimi hrozbami sa naďalej zvyšovala," povedala šéfka Tajnej služby a dodala, že jej agentúra poskytla pre míting z 13. júla zabezpečenie podľa požiadaviek Trumpovho tímu.

„Pre akciu 13. júla sme poskytli požadované podrobnosti, požadované náležitosti,“ uviedla Cheatlová. Na konkrétne otázky ohľadom bezpečnostných plánov Trumpovej ochrany ale odmietla odpovedať s ohľadom na konané interné vyšetrovanie. Pondelkové vypočutie je iba prvé, ktoré sa bude v americkom Kongrese v súvislosti s atentátom konať. V stredu sa pred ďalším z výborov objaví šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, iDNES.cz, Foto: Rolling Stone / AFP / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies