Sopka vybuchla po silnom zemetrasení na ruskom Ďalekom východe a vedci varujú pred silnejším + VIDEÁ

NETKY.SK • 21 August 2024, 11:19 • 2 min
Sopka vybuchla po silnom zemetrasení na ruskom Ďalekom východe a vedci varujú pred silnejším + VIDEÁ

PETROPAVOVSK-KAMČATSKIJ - Jedna z najaktívnejších ruských sopiek vybuchla, vychrlila oblaky popola 5 kilometrov (3 míle) do neba nad polostrovom na ďalekom východe Kamčatky a nakrátko spustila varovanie „červeného kódu“ pre lietadlá.

slovakia

left justify in out

Podľa vulkanológov z Ruskej akadémie vied začala sopka Shiveluch chrliť popol krátko po tom, čo východné pobrežie Kamčatky zasiahlo v nedeľu skoro ráno silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0. Varovali, že na ceste môže byť ďalšie, ešte silnejšie zemetrasenie.

Inštitút vulkanológie a seizmológie akadémie zverejnil video ukazujúce oblak popola nad Shiveluchom. Rozprestieral sa viac ako 490 kilometrov (304 míľ) východne a juhovýchodne od sopky.

Sopka Ebeko nachádzajúca sa na Kurilských ostrovoch tiež chrlila popol do výšky 2,5 kilometra , uviedol inštitút. Explicitne nepovedalo, či zemetrasenie spôsobilo erupcie.

Varovanie s „kódovým červeným popolavým oblakom nakrátko uviedlo do pohotovosti všetky lietadlá v oblasti, informoval tím Kamčatskej reakcie na sopečnú erupciu. V samostatnej správe, ktorú v nedeľu priniesla oficiálna tlačová agentúra TASS, sa uvádza, že neboli prerušené žiadne komerčné lety a nedošlo k poškodeniu leteckej infraštruktúry.

Otrasy v oblasti môžu byť predzvesťou ešte silnejšieho zemetrasenia na juhovýchode Kamčatky, varovali ruskí vedci. Inštitút vulkanológie uviedol, že potenciálne druhé zemetrasenie by mohlo prísť „do 24 hodín“ s magnitúdou blížiacou sa 9,0.

Podľa ruských mimoriadnych predstaviteľov neboli bezprostredne hlásené žiadne zranenia z nedeľného zemetrasenia, ktoré udrelo v hĺbke 6 kilometrov pod morským dnom s epicentrom 108 kilometrov juhovýchodne od najbližšieho mesta.

Ruské spravodajské médiá citovali obyvateľov Petropavlovska-Kamčatska, prístavného mesta s viac ako 181 000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza na druhej strane zálivu od dôležitej ruskej ponorkovej základne, pričom informovali o niektorých z najsilnejších otrasov „za dlhú dobu“.

4. novembra 1952 zemetrasenie s magnitúdou 9,0 na Kamčatke spôsobilo škody, no napriek tomu, že na Havaji vyvolalo 9,1-metrové vlny, neboli hlásené žiadne úmrtia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, TASS, Foto: Fox Weather / Viktor Frolov, IViS FEB RAS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies