Nebeské „diamanty sezóny“: Webbov teleskop odhalil kvazar pripomínajúci prsteň s drahokamami

NETKY.SK • 28 Júl 2024, 09:04 • 2 min
Nebeské „diamanty sezóny“: Webbov teleskop odhalil kvazar pripomínajúci prsteň s drahokamami

Nový unikátny snímok vytvorený vesmírnym teleskopom Jamesa Webba ponúka pohľad na iskriaci kvazar vo vesmíre. Jedná sa o horiace centrum aktívnej galaxie, ktoré je poháňané čiernymi dierami. Experti, ktorí úkaz pripomínajúci zdobený prsteň predstavili, ho označili za „diamanty sezóny“ a snímku mesiaca.

slovakia

left justify in out

Zverejnená snímka zachytáva gravitačné šošovkovanie kvazaru známeho ako RX J1131-1231, ktorý sa nachádza zhruba šesť miliárd svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Kráter, uvádza web esawebb.org.

Experti ho vyhlásili za snímku mesiaca. Je považovaný za jeden z najlepšie šošovkovaných kvazarov, ktoré doteraz boli objavené. Trblietavé drahokamy, čiže žiariace oranžové bodky, sú v skutočnosti štyri obrazy toho istého – extrémne jasného objektu známeho ako kvazar, vysvetlili na sociálnych sieťach odborníci z NASA Webb Telescope.

 

Vesmírny teleskop Jamesa Webba spozoroval známu Prstencovú hmlovinu s neobvyklými detailmi.
Vesmírny teleskop Jamesa Webba spozoroval známu Prstencovú hmlovinu s neobvyklými detailmi.
Zdroj: ESA / Webb, NASA, CSA, M. Barlow, N. Cox, R. Wesson

Štúdium temnej hmoty aj „aktívnych galaxií“

Všeobecne vedci s istotou nevedia, ako kvazary fungujú. Predpokladá sa, že ide o aktívne jadrá starých galaxií, v ktorých strede sa nachádza čierna diera. Z toho dôvodu sa kvazary radí medzi „aktívne galaxie“.

Odborníci podotýkajú, že gravitačné šošovkovanie ponúka „zriedkavú príležitosť študovať oblasti v blízkosti čiernej diery vo vzdialených kvazaroch – a to z toho dôvodu, že funguje ako prirodzený ďalekohľad a zväčšuje svetlo z týchto zdrojov“.

Jedným z dôsledkov gravitačného šošvkovania je, že môže zväčšiť vzdialené astronomické objekty, čo astronómom umožňuje študovať objekty, ktoré by inak boli príliš „slabé“ alebo vzdialené. Meranie röntgenového žiarenia z kvazarov potom môže poskytnúť informáciu o tom, ako rýchlo sa centrálna čierna diera otáča. To často vedcom poskytuje dôležité informácie o raste čiernych dier v čase.

Snímok, ktorý si vyslúžil názov „Prsteň s drahokamami“ či „Diamanty sezóny“, bol zhotovený pomocou Webbovho prístroja MIRI v rámci pozorovacieho programu zameraného na štúdium temnej hmoty. Všeobecne pozorovania kvazarov prostredníctvom teleskopu umožňujú astronómom skúmať povahu temnej hmoty v menších mierkach ako kedykoľvek predtým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ESA, Foto: ESA / Webb / NASA & CSA / A. Nierenberg
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies