Niekoľko právd o pokušení

NETKY.SK • 14 September 2024, 16:54 • 2 min
Niekoľko právd o pokušení

V jedno ráno sa zobudil a cítil sa strašne. Zadíval sa na svoj odraz v zrkadle a naplo ho na zvracanie. Ach, ako veľmi sa hanbil. Pred sebou i pred Bohom. Sľúbil si však, že to, čo robil minulý večer, sa už nezopakuje. A viete čo? Aj do dodržal.

slovakia

left justify in out

Bolo to takto. Ako mladý vysokoškolák si ľúbil vypiť. Párty, hluk, alkohol, veľa srandy. Potom sa však z neho stal kresťan, ktorý miloval Boha viac než večierky. Skoncoval s pitím. Na párty ale napriek tomu prišiel. Stretol tam isté dievčatá, ktoré ho pripodobňovali k známemu a čo je dôležitejšie, k veľmi fešnému hercovi. Ony sa chichotali, aj on sa chichotal. Ony pili alkohol, aj on pil alkohol.

Hanba

A tak sa stalo, že v ten večer sa opil. A ráno, keď vstal a pozeral sa do zrkadla, hanbil sa. Ako ale dosiahol, že sa to nikdy viac nezopakovalo?
 
Uvedomil si totiž, že s pokušením to nie je také, ako sa zdá. Väčšina ľudí totiž robí jednu zásadnú chybu.
 
Predstavte si teraz situáciu. Niečo, čo pre vás predstavuje pokušenie. Čoho sa chcete vyvarovať. Pre neho to bol alkohol. Vstúpil do udalosti, kedy bolo veľmi ťažké odolať. Zdalo sa mu, že má iba dve možnosti – buď pitiu podľahne, alebo to nechá tak, a keďže uprostred pokušenia si človek pripadá prislabý a príliš zraniteľný, povedať nie dokáže málokto.
 
Keď o tom však hlbšie premýšľal, pochopil, že v skutočnosti je aj tretia možnosť. Vyhnúť sa tomu, aby pokušenie prišlo. Urobiť si plán.
 
V jeho prípade to teda vyzeralo tak, že na párty viac nechodil. A žil si napriek tomu dobre. Stal sa významným, oženil sa, má toľko šťastia, koľko len unesie. A zo všetkého najdôležitejšie, má neotrasiteľnú vieru v Boha.

Každý s niečím bojujeme

Možno si myslíte, že len my, kresťania, stále máme nejaké pokušenia. Ale ruku na srdce, viete rovnako dobre ako ja, že všetci s niečím bojujeme.
 
Niekto trávi príliš veľa času na sociálnej sieti.
 
Iný zje toľko čokolády, až mu je zle a ťažko odoláva.
 
Druhý, rovnako ako muž v príbehu, holduje alkoholu.
 
No a pre niekoho ďalšieho môžu skutočné ťažkosti predstavovať obchody. Odoláva a odoláva, sľubuje si, ale napokon aj tak vojde a minie viac peňazí, než má.
 
Je to tak, všetci sa krútime, všetci robíme veci, ktoré robiť nechceme.

Najlepšie je vycítiť to

V Biblii je verš, ktorý hovorí, že múdry človek rozozná nebezpečenstvo a skryje sa, zatiaľ čo hlupák ide ďalej a doplatí na to. Je teda múdrosť, ak dokážeme vycítiť, že sa na nás rúti pokušenie a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ho obišli. Musíme ho zavetriť skôr, než príde. A keď už príde, keď už sme natoľko neopatrní, aj tak sú k dispozícii zbrane.
 
Po prvé, modlitba. Pán Ježiš v poslednú noc, ktorú strávil na zemi v ľudskom tele svojim učeníkom prízvukoval, nech sa modlia, aby neupadli do pokušenia.
 
Po druhé, zrátajme si dva a dva. Čo stratíme, ak podľahneme. Napríklad jeden pastor hovoril, že viackrát sa ocitol v okamihoh pokušenia. Priťahovala ho iná žena než tá, s ktorou sa oženil. Pýtal sa však sám seba niekoľko otázok a zistil, že nevera by ho pripravila o najlepšiu ženu a priateľa v jednom, že jeho deti a vnúčatá by ho nevnímali tak ako predtým a ešte aj ako kazateľ by prišiel o dôveryhodnosť a úctu tisícov veriacich. Usúdil teda, že mu to za to vôbec, ale vôbec nestojí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, zdroj foto: Albert, Unsplash
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies