Októbrová schôdza parlamentu: Kľúčové návrhy o školstve, zdravotníctve, minimálnej mzde a bezpečnosti

NETKY.SK • 21 Október 2024, 10:38 • 2 min
Októbrová schôdza parlamentu: Kľúčové návrhy o školstve, zdravotníctve, minimálnej mzde a bezpečnosti

BRATISLAVA - Poslanci NR SR začínajú 22. schôdzu s viac ako 140 bodmi na programe. Na diskusii sú návrhy na financovanie materských škôl, zvýšenie minimálnej mzdy, príspevky pre policajtov či zmeny v zdravotníctve. Parlament čakajú aj personálne voľby a opozičné návrhy na odvolanie ministrov.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa od utorka 22. októbra stretávajú na svojej 22. schôdzi, ktorá bude trvať niekoľko dní. Na programe je viac ako 140 bodov, vrátane vládnych a poslaneckých návrhov, výročných správ rôznych organizácií, návrhov uznesení a personálnych volieb.

Mnohé z týchto bodov sa presunuli z predchádzajúcej schôdze, no očakáva sa, že sa dostanú na stôl na októbrovej schôdzi.

Jedným z kľúčových bodov bude rozhodovanie o trojici návrhov z dielne ministerstva školstva. Tieto návrhy sa týkajú financovania materských škôl zo štátneho rozpočtu, ktoré by mohlo zlepšiť podmienky v predškolskom vzdelávaní.

Okrem toho, ministerstvo kultúry predložilo návrh na úpravu príspevku štátu cirkvám, ktorý by mal byť viazaný na rast minimálnej mzdy, čím sa tento príspevok každoročne automaticky upraví.

Dôležitým bodom programu je aj zavedenie dočasných príspevkov pre policajtov vo výške 5 000 eur, ktoré majú podporiť bezpečnostné zložky a motivovať ich k lepším výkonom.

Parlament tiež bude diskutovať o novom zákone o kritickej infraštruktúre, ktorý predložil minister vnútra. Tento zákon by mal pomôcť Slovensku prispôsobiť sa aktuálnemu geopolitickému kontextu a zabezpečiť ochranu strategických oblastí, ktoré sú kľúčové pre národnú bezpečnosť.

Rokovať sa bude aj o návrhu na zmenu zákona o minimálnej mzde. Zmeny by mali viesť k tomu, že minimálna mzda by mala v budúcnosti dosahovať 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve, namiesto súčasných 57 %. Tento výpočet by sa mal prvýkrát uplatniť pre rok 2026.

Ministerstvo práce má predložiť aj návrhy na zmenu výšky príspevku pre zdravotne znevýhodnené deti a zlepšiť systém odľahčovacích služieb, ktoré pomáhajú rodinám starajúcim sa o zdravotne postihnutých členov. Súčasťou schôdze bude aj novela zákona o cestovných náhradách, ktorá upravuje podmienky používania motorových vozidiel na pracovné účely.

Poslanci sa budú zaoberať aj návrhmi na podporu turizmu. Nové príspevky na rozvoj cestovného ruchu by mali nahradiť doterajšie poskytovanie investičnej pomoci. Okrem toho, sa plánuje zriadenie verejnoprávneho fondu, ktorý by mal podporovať udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúru s ročným rozpočtom vo výške minimálne 20 miliónov eur.

Medzi ďalšie významné návrhy patrí aj novela trestného kódexu z dielne koaličných poslancov, ktorá sa zameriava na ochranu finančných záujmov Európskej únie. Poslanci Hlasu-SD navrhujú zmenu zákona o priestupkoch, aby medzi sankcie patrili aj menšie obecné služby a zvýšenie horných hraníc pokút.

Taktiež sa očakáva druhé čítanie návrhu SNS o neziskových organizáciách, ktoré by mali povinne zverejňovať informácie o prispievateľoch, ktorých príspevky presiahnu 5 000 eur.
Očakáva sa, že schôdza prinesie množstvo dôležitých rozhodnutí a návrhov, ktoré ovplyvnia rôzne oblasti slovenského verejného života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies