Oslaďte si jeseň a vyskúšajte tieto neprekonateľné gaštanové dobroty

NETKY.SK • 28 September 2024, 18:11 • 2 min
Oslaďte si jeseň a vyskúšajte tieto neprekonateľné gaštanové dobroty

Sezóna jedlých gaštanov sa pomaly začína. Spoznajte množstvo zdravotných účinkov tejto jesenne pochúťky, aj niekoľko zaujímavých gaštanových receptov.

slovakia

left justify in out

Neexistuje veľa obľúbenejších a typickejších symbolov jesene ako gaštany. Vôňa a tiché praskotanie, sprevádzajúce ich pečenie, a potom, keď sa ešte horúce ocitnú z rúry priamo na stole – tomu sa hovorí ozajstná jesenná pohoda.

CHUTNÉ POKLADY PLNÉ VITAMÍNOV A MINERÁLOV

Našťastie, gaštany nielen výborne chutia, ale sú aj výživné a zdravé! Vedeli ste o tom, že obsahujú viac vitamínu C, ako mnohé iné druhy ovocia? Okrem toho je v nich aj mangán a tianín, vitamíny B, K, draslík, horčík, zinok, železo.

Vďaka množstvu vláknin majú gaštany priaznivý účinok na trávenie, antioxidanty v gaštanoch nás zasa ochraňujú pred imunitnými a srdcovými ochoreniami, sú prevenciou proti rakovine.

 

Gaštany sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé.
Gaštany sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé.
Zdroj: ricetta.it

Látky v gaštanov udržujú v optimálnej forme náš krvný tlak, srdce, cievy, cholesterol, sú dobré na kosti, podporujú činnosť mozgu.

NA SLADKO AJ NA SLANO

Niekto nedá dopustiť na klasické pečené gaštany, iní ich uprednostňujú skôr vo varenej forme. Odvážnejšie gazdinky poznajú aj gaštanové polievky, skúsili rizotá s gaštanmi, alebo gaštanové pyré ako dokonalú prílohu k červenému mäsu. Neprekonateľnou ingredienciou sú gaštany v rôznych sladkých dezertoch.

Ak už nemáte fantáziu a túžite rodinu či priateľov prekvapiť nejakou novou zaujímavou dobrotou, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi gaštanovými receptami:

Obrazok
Zdroj: donnamoderna.com

Jemná gaštanová torta

1400 g gaštanov
130 g masla
1 balíček prášok na pečenie
170 g cukru
50 g mandľovej drte
2 lyžičky rumu
vanilkový struk, alebo vanilkový cukor, extrakt
kukuričný škrob
4 vajcia
štipka soli
pomarančová a citrónová kôra
práškový cukor na posýpku

Gaštany uvarte v šupke a 700 g prepasírujte cez sito. Oddeľte žĺtky vajíčok od bielkov, vyšľahajte s cukrom, štipkou soli, vanilkovými semienkami vybratými zo struku, nastrúhanou kôrou z 1/2 citróna a 1/2 pomaranča. Vmiešajte mäkké maslo a za stáleho šľahania pridajte gaštanové pyré, kukuričný škrob, prášok do pečiva, mandle a rum. Vyšľahajte 2 bielky so štipkou soli, 1 polievkovú lyžicu odložte a zvyšok vmiešajte do zmesi.

Zmes vylejte do formy s priemerom 28 cm vyloženej papierom na pečenie a povrch vymastite bielkami, ktoré ste si nechali bokom. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 50 minút. Navrch vychladnutého koláča môžete položte gaštanové listy, posypte tortu práškovým cukrom, potom listy odstráňte a máte efektnú výzdobu. Ideálne podávať so šľahačkou.

Obrazok
Zdroj: donnamoderna.com

Krehká gaštanová štrúdľa

300 g múky
150 g cukru
50 g madľových lupeňov
1 žĺtok
1 lyžička kakaa
300 g varených gaštanov
120 g masla
2 vajíčka
1 lyžička zázvorového prášku
1 štamprlík rumu

Na doske na cesto v múke urobte jamku, pridáme štipku soli, cukor, maslo, 1 celé vajce a 1 žĺtok. Ingrediencie zmiešajte, kým nezískate drobivú zmes.
Hneťte rukami ďalej, aby bolo tak pevné, že z neho vytvoríte guľu. Zabaľte ju do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny do chladničky.

Pripravte si náplň. Nadrobno nasekajte uvarené gaštany, pridajte mandle, rum, práškový zázvor, kakao a všetko dobre premiešajte.
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra a do stredu dajte gaštanovú plnku. Jednu dlhšiu stranu cesta preložte cez náplň, potrite rozšľahaným vajíčkom a prikryte opačným koncom. Konce závinu uzavrite, povrch tiež potrite vajcom a pečte v rúre pri teplote 200 °C asi 35 - 40 minút.

Krehkú gaštanovú štrúdľu podávajte studenú môžete podávať s vanilkovým krémom alebo zmrzlinou.

 

Obrazok
Zdroj: cucina.li

Gaštanové poháre so zmrzlinou

300 g varených gaštanov
100 g cukru
4 lyžice citrónovej šťavy
200 g vanilkovej zmrzliny
5 lyžíc pomarančového likéru
2 citróny

Počas posledných dní babieho leta vyskúšajte tento jednoduchý dezert. V malom hrnci pripravte sirup z 80 g cukru, 60 g vody a citrónovej šťavy a varte cca osem minút na miernom ohni za častého miešania. Odstavte z ohňa, pridajte pomarančový likér (alebo adekvátnu náhradu, niečo podobne aromatické a svieže) a nechajte vychladnúť. Gaštany v mise zalejte sirupom a nechajte pol hodiny odstáť. 2) Umyté citróny nakrájajte na plátky, vložte na panvicu, posypte zvyšným cukrom a niekoľkokrát ich otočením skaramelizujte.

Gaštany so sirupom rozdeľte do malých misiek a prekladajte ich s karamelizovanými plátkami citróna. Navrch dajte kopček zmrzliny a môžete podávať.

     

Obrazok
Zdroj: cookidoo.cz

Tagliatelle s hubami, klobásou a gaštanmi

320 g cestovín (ideálne tagliatelle)
160 g klobásy
300 g šampiňónov
30 g sušených hríbov
1 strúčik cesnaku
olivový olej
korenie
100 g gaštanov
1 cibuľa
petržlen
soľ

A ešte jeden recept – vyskúšajte skvelú kombináciu cestovín a gaštanov! Klobásu zbavte kože a roztlačte ju vidličkou v miske. Sušené hríby namočte na 10 minút do teplej vody. Z čerstvých húb odstráňte zemitú časť stopky, opláchnite ich a dajte ich vysušiť na utierku, nakrájajte na kúsky.

Vo veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice oleja, pridajte nakrájanú cibuľu a strúčik cesnaku, olúpaný a rozdrvený; nechajte cesnak zhnednúť a potom ho vyberte. Pridajte klobásu a na miernom ohni ju smažte 4 - 5 minút dozlatista. Pridajte všetky huby, osoľte, okoreňte a varte 10 minút.

Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode tak dlho, ako je uvedené na obale. Dve minúty pred scedením pridajte uvarené gaštany prekrojené na polovicu. Všetko sceďte, dajte do panvice s omáčkou, premiešajte a nechajte 1 minútu na silnom plameni, aby získali chuť. Napokon ozdobte petržlenom. Dobrú chuť!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: donnamoderna.com, zdravopedia.sk, Foto: pesoforma.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies