Polícia by čoskoro mohla testovať vodičov na drogy pomocou nových súprav

NETKY.SK • 25 September 2024, 15:34 • 2 min
Polícia by čoskoro mohla testovať vodičov na drogy pomocou nových súprav

BRATISLAVA - Policajti na Slovensku by čoskoro mohli začať používať skríningové testovacie súpravy na zisťovanie prítomnosti drog u vodičov. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorú Národná rada SR posunula do druhého čítania. Okrem toho novela navrhuje zrušenie nefunkčných protialkoholických záchytných izieb.

slovakia

left justify in out

Policajti na Slovensku by v budúcnosti mohli využívať skríningové testovacie súpravy na zisťovanie prítomnosti omamných alebo psychotropných látok v organizme vodičov. Tento návrh vyplýva z novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorú Národná rada SR v stredu posunula do druhého čítania. Novelu predložil poslanec koaličného Hlasu-SD Zdenko Svoboda.

Podľa predkladateľa Ministerstvo vnútra SR už zabezpečilo testovacie súpravy značky Dräger DrugCheck 3 000, ktoré by sa mali zaviesť do praxe. Súčasná právna úprava však doteraz neumožňovala policajtom používať tieto testovacie zariadenia pri kontrolách na cestách.

Novela zákona by tento problém mala vyriešiť a umožniť policajtom efektívne testovať vodičov na prítomnosť drog.

Zároveň novela navrhuje vypustenie právnej úpravy týkajúcej sa zriaďovania protialkoholických záchytných izieb, ktoré sa ukázali ako nefunkčné pre materiálne, ekonomické a personálne prekážky. Podľa Svobodu nie sú záchytné izby zdravotníckym zariadením a neplnia zdravotnú funkciu, preto by mali byť zrušené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: FB/Polícia SR - Prešovský kraj
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies