Pozor na tieto potraviny! Môžu vyvolať bolestivý záchvat dny

NETKY.SK • 11 Február 2025, 13:07 • 2 min
Pozor na tieto potraviny! Môžu vyvolať bolestivý záchvat dny

Dna, kedysi známa ako „choroba kráľov“, už dávno nie je len výsadou tých, ktorí si radi doprajú pečené hody a vínne rieky. Tento bolestivý stav môže zasiahnuť kohokoľvek, kto má v tele príliš veľa kyseliny močovej a jeho dôsledky sú neraz také kruté, že dokážu prerušiť aj ten najpokojnejší spánok. Napuchnutý, zapálený kĺb je často len začiatkom, pričom na nepríjemný záchvat môže stačiť aj obyčajná večera.

slovakia

left justify in out

Dna – keď sa z jedla stáva nepriateľ

Kryštáliky kyseliny močovej, ktoré sa hromadia v kĺboch, sú vinníkmi neznesiteľnej bolesti. Problém nastáva vtedy, keď hladina kyseliny močovej prekročí hranicu, ktorú telo dokáže zvládnuť. Na vine sú puríny – zlúčeniny prirodzene sa vyskytujúce v mnohých potravinách.

Pri ich rozklade vzniká kyselina močová, a práve tu sa začína celý problém. Najčastejšie dna príznaky, ako je náhla a ostrá bolesť či opuch, sa objavujú, keď telo nedokáže puríny efektívne spracovať. Veľmi častou príčinou celého problému je nevhodne zvolená strava.

Toxické trio: mäso, morské plody a alkohol

Nie všetky potraviny sú pri dne rovnako rizikové, no niektoré z nich by sme mohli prirovnať k tikajúcej bombe.
1.    Červené mäso a vnútornosti: Hovädzie, bravčové či jahňacie mäso obsahujú vysoké množstvo purínov, čo z nich robí častý spúšťač dny. Ak k tomu pridáme vnútornosti, ako je pečeň, obličky alebo srdce, výsledok môže byť katastrofálny. Pre kĺby je to rovnaké, ako keby ste ich vystavili útoku tisícov ihličiek.
2.    Morské plody – dvojsečný meč: Aj keď sú ryby relatívne bezpečné a zdravé, niektoré druhy morských plodov, napríklad sardinky, ančovičky alebo mušle, obsahujú také množstvo purínov, že ich konzumácia môže vyvolať okamžitý zápal. Môžeme si ich predstaviť ako malé morské príšery, ktoré prinášajú viac bolesti než radosti.
3.    Alkohol – tekutý nepriateľ: Pivo, to obľúbené spoločenské spestrenie, je pre ľudí s dnou mimoriadne rizikové. Kombinuje totiž alkohol, ktorý brzdí vylučovanie kyseliny močovej, a puríny pochádzajúce z kvasiniek. Výsledok? Záchvat dny môže prísť ešte skôr, než dopijete svoj pohár. Víno je o niečo miernejšie, no aj to treba konzumovať s rozvahou.

Okrem purínov je nepriateľom dny aj cukor, konkrétne fruktóza, ktorá sa nachádza v mnohých sladených nápojoch, spracovaných potravinách a zákuskoch. Výskum ukazuje, že nadmerná konzumácia fruktózy zvyšuje produkciu kyseliny močovej, a tým zvyšuje riziko záchvatov. Ak si teda zvyknete „zajedať stres“ koláčom alebo malinovkou, vaše kĺby vám to môžu kruto spočítať.

Ako si zostaviť bezpečný jedálniček?

Nie všetko, čo chutí, je zakázané. Správne nastavená dna diéta dokáže výrazne zmierniť príznaky a znížiť frekvenciu záchvatov. Dôležité je vyberať potraviny s nízkym obsahom purínov a zamerať sa na tie, ktoré podporujú odbúravanie kyseliny močovej.

·         Ovocia nikdy nie je dosť: Čerešne, jahody a citrusy majú protizápalové vlastnosti a môžu znižovať hladinu kyseliny močovej. Čerešne dokonca podľa štúdií znižujú riziko záchvatov o 35 %.
·         Zelenina namiesto mäsa: Brokolica, cuketa či kapusta sú bezpečnou voľbou. Špenát alebo špargľa obsahujú puríny, no ich účinky sú minimálne.
·         Nízkotučné mliečne výrobky: Jogurt či mlieko môžu byť tajnou zbraňou proti dne. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia mliečnych produktov pomáha znižovať hladinu kyseliny močovej.
·         Obilniny a strukoviny: Ryža, quinoa či šošovica sú nielen chutné, ale aj bezpečné.

Jedna zo štúdií dokonca ukázala, že aj pravidelná a mierna konzumácia kávy znižuje hladinu kyseliny močovej. Naopak, každá ďalšia porcia červeného mäsa denne zvyšuje riziko o 21 %.

Zaujímavé je aj to, že vegetariánska strava dokáže znížiť zápalové procesy v tele, a tým prispieť k lepšiemu zvládaniu dny. To však neznamená, že sa musíte úplne vzdať mäsa – stačí, ak budete dbať na jeho množstvo a kvalitu.

Ak je teda dna váš nepríjemný spolubývajúci, nemusíte s ňou bojovať so zúfalstvom. Skôr ju berte ako prísneho učiteľa, ktorý vás učí disciplíne a zdravému životnému štýlu.

Nech je váš tanier plný farieb a chutí, ktoré nie sú len zdravé, ale aj bezpečné. Pretože ak je jedlo palivom pre vaše telo, prečo si do motora zbytočne liať benzín, ktorý môže spôsobiť výbuch?


Článok obsahuje sponzorované odkazy, Foto: airborne77/adobe.stock.com

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Miroslav Rimaszombati

Redaktor spravodajského portálu Netky.sk Venujem sa športovému spravodajstvu, domácim a zahraničným správam, prekladaniu článkov z anglického jazyka. Vyštudoval som ekonómiu a management. K mojím záľubám patrí šport a cestovanie.

Netky
Jar príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2025 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies