Pre továreň na výrobu vysokorýchlostných vlakov pre trať Las Vegas - Kalifornia bola vybraná lokalita New York

NETKY.SK • 10 September 2024, 09:04 • 2 min
Pre továreň na výrobu vysokorýchlostných vlakov pre trať Las Vegas - Kalifornia bola vybraná lokalita New York

HORSEHEADS - Vlaky pre takzvanú prvú skutočnú vysokorýchlostnú železničnú trať medzi Las Vegas a Los Angeles sa budú vyrábať v novej továrni v štáte New York, oznámil v pondelok líder senátnej väčšiny Chuck Schumer.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Siemens Mobility bude vyrábať vlaky American Pioneer 220 v závode s rozlohou 28 000 štvorcových metrov v Horseheads, ktorý sa nachádza v blízkosti trate v Pensylvánii, povedal Schumer, newyorský demokrat. Podľa jeho slov sa vytvorí približne 300 pracovných miest.

"Štát New York je bezkonkurenčný v oblasti výroby železničných vozňov, s hlbokou a hrdou históriou priekopníka železničného priemyslu a komunitou, ktorá sa teší na prácu pri budovaní americkej budúcnosti," uviedol Schumer vo svojom vyhlásení.

Výstavba osobného vlaku za 12 miliárd dolárov je v plnom prúde a očakáva sa, že bude dokončená pred letnými olympijskými hrami v Los Angeles v roku 2028. Brightline West vybuduje viac ako 218 míľ (351 km) novej trate pozdĺž koridoru Interstate 15 medzi Las Vegas a Rancho Cucamonga v Kalifornii, kde sa napojí na prímestskú železnicu do centra Los Angeles.

Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer, D-N.Y., hovorí s novinármi na Kapitole vo Washingtone, 9. júla 2024.
Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer, D-N.Y., hovorí s novinármi na Kapitole vo Washingtone, 9. júla 2024.
Zdroj: AP Photo / Cliff Owens

Podľa úradníkov je cieľom, aby vlaky prekročili rýchlosť 186 míľ za hodinu (300 km/h), čo je porovnateľné s japonskými rýchlovlakmi Šinkansen. To by skrátilo čas cestovania zo štyroch hodín autom na niečo vyše dvoch hodín.

Vlaky by jazdili rýchlejšie ako vlaky na iných vysokorýchlostných tratiach v USA, vrátane vlaku Acela spoločnosti Amtrak medzi Bostonom a Washingtonom, ktorý dosahuje rýchlosť 150 km/h (241 km/h).

Očakáva sa, že továreň v New Yorku začne stavať nové vlaky v roku 2026. Spoločnosť Siemens Mobility súhlasila s tým, že pracovníkov závodu bude zastupovať Medzinárodná asociácia strojárov a pracovníkov v leteckom a kozmickom priemysle.

"Priniesť vysokorýchlostnú železnicu do Ameriky už nie je sen, ale realita," uviedol vo vyhlásení Marc Buncher, výkonný riaditeľ spoločnosti Siemens Mobility North America.

Spoločnosť Brightline získala podporu od administratívy prezidenta Joea Bidena, vrátane grantu vo výške 3 miliárd dolárov z federálnych infraštruktúrnych fondov a schválenia predaja ďalších 2,5 miliardy dolárov v dlhopisoch oslobodených od dane na výstavbu novej železničnej trate. V roku 2020 spoločnosť získala federálne povolenie na predaj podobných dlhopisov v hodnote 1 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: Star-Gazette / BRIGHTLINE
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies