Prezident vymenoval nového šéfa SIS. Je ním Pavol Gašpar + VIDEO

NETKY.SK • 27 August 2024, 08:28 • 2 min
Prezident vymenoval nového šéfa SIS. Je ním Pavol Gašpar + VIDEO

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini apeloval aj na dôležitosť funkčných kontrolných mechanizmov činnosti SIS, a to na úrovni parlamentu, vlády aj iných štátnych orgánov.

slovakia

left justify in out

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nie v prospech politikov či iných osôb, ktoré by chceli ovplyvňovať jej prácu alebo z nej profitovať. Prezident Peter Pellegrini to zdôraznil vo svojom príhovore po vymenovaní Pavla Gašpara za nového riaditeľa SIS.

Apeloval aj na dôležitosť funkčných kontrolných mechanizmov činnosti SIS, a to na úrovni parlamentu, vlády aj iných štátnych orgánov.

Prezident zároveň Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. "Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, kedy tajná služba bola naozaj tajná a zároveň funkčná," uviedol Pellegrini.

Pellegrini tiež vyjadril prianie, aby SIS svojimi výsledkami, zákonnými výstupmi a osobným pôsobením riaditeľa vytvárala u občanov istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň zdôraznil, že ochrana záujmov musí prebiehať v súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.

"Dôležité je, aby ľudia SIS dôverovali. A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov," vyhlásil prezident.

Prezident tiež pripomenul, že SIS má na poli bezpečnosti mimoriadne zodpovedné poslanie, ktoré zahŕňa ochranu ústavného zriadenia, bezpečnosti štátu, a tiež riešenie závažných problémov, ako je terorizmus.

"Tieto úlohy sú o to dôležitejšie v dobe, keď je vedľajšia krajina vo vojne," dodal Pellegrini. Zároveň upozornil na vnútorné hrozby, najmä prejavy nenávisti na sociálnych sieťach aj v realite. Pripomenul, že takáto nenávisť je reálna, čo Slovensko mohlo vidieť pri májovom atentáte na predsedu vlády Roberta Fica.

 

Pavol Gašpar bol v pondelok vymenovaný za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) prezidentom Petrom Pellegrinim. Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády.

Gašparovu nomináciu schválila vláda vo februári a bývalá prezidentka Zuzana Čaputová nechala toto menovanie na svojho nástupcu. Predtým bol Gašpar námestníkom riaditeľa SIS a po zmene štatútu služby získal kompetencie riaditeľa. V minulosti pôsobil aj ako štátny tajomník na ministerstve spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Pavol Gašpar
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies