Prezidenti Česka a Slovenska spájajú sily: Inšpirujúca séria prednášok pre mladú generáciu!

NETKY.SK • 19 September 2024, 15:04 • 2 min
Prezidenti Česka a Slovenska spájajú sily: Inšpirujúca séria prednášok pre mladú generáciu!

BRATISLAVA - Prezidenti Česka a Slovenska, Petr Pavel a Peter Pellegrini, plánujú od budúceho roka spoločné prednášky na univerzitách v oboch krajinách. Cieľom je osloviť mladú generáciu a poukázať na dôležitosť nadštandardných vzťahov medzi Českom a Slovenskom.

slovakia

left justify in out

Od budúceho roka sa prezidenti Slovenskej a Českej republiky Peter Pellegrini a Petr Pavel vydajú na spoločné turné po univerzitách v oboch krajinách. Cieľom týchto prednášok a diskusií je zdôrazniť dôležitosť nadštandardných vzťahov medzi Slovenskom a Českou republikou a priblížiť ich mladým ľuďom, ktorí už nemajú osobné skúsenosti so spoločným štátom.

Investícia do budúcnosti vzťahov

Myšlienka spoločných prednášok vznikla počas Pellegriniho návštevy v Česku na konci júna 2023. Počas rozhovorov medzi oboma prezidentmi sa zrodil nápad organizovať interakcie, ktoré budú mať dlhodobý vplyv na mladú generáciu. Cieľom je ukázať, že vzťahy medzi Slovenskom a Českom nie sú samozrejmosťou, ale výsledkom spoločnej histórie, spolupráce a vzájomného porozumenia.

Podľa Jaroslava Zajíčka, riaditeľa zahraničného odboru Kancelárie prezidenta Českej republiky, je dôležité, aby si aj mladá generácia uvedomovala význam nadštandardných vzťahov medzi týmito dvomi národmi.

"Nie všetci mladí ľudia musia cítiť to, čo my, ktorí sme prežili spoločný štát a rozdelenie. Preto je našou úlohou otvoriť diskusiu o tom, čo je v hre a prečo je dôležité, aby tieto vzťahy pokračovali," uviedol Zajíček.

Prednášky na oboch stranách hranice

Detaily projektu zatiaľ nie sú presne stanovené, ale plány sa začínajú formovať. Prezidenti majú záujem navštíviť univerzity na oboch stranách hranice a diskutovať s mladými ľuďmi o aktuálnych výzvach, ktoré sa týkajú budúcnosti ich krajín, ako aj o možnostiach ďalšej spolupráce medzi Slovenskom a Českom.

Zajíček zdôraznil, že je dôležité, aby vzťahy medzi oboma krajinami neboli vnímané ako samozrejmé, ale ako hodnotná investícia do budúcnosti.

Výber univerzít ešte nie je uzavretý, no zrejme pôjde o školy, ktoré majú významný vplyv na vzdelávanie a formovanie názorov mladých ľudí v oboch krajinách. Diskusie sa budú zameriavať nielen na minulosť, ale najmä na budúcnosť spoločnej spolupráce a vzájomného rozvoja.

Posilnenie vzťahov pre nové generácie

Projekt spoločných prednášok a diskusií medzi prezidentmi Slovenska a Česka je významným krokom smerom k posilneniu vzťahov medzi týmito dvomi národmi. Oslovenie mladej generácie, ktorá už nemá priame skúsenosti so spoločným štátom, môže prispieť k prehĺbeniu vzájomného porozumenia a k posilneniu spolupráce na všetkých úrovniach.

Tento projekt je jasným signálom, že vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú dôležité nielen z historického, ale aj z moderného hľadiska a mali by sa ďalej rozvíjať pre budúcnosť.

Prezidenti Pavel a Pellegrini ukazujú, že aj po viac ako tridsiatich rokoch od rozdelenia Československa sú vzťahy medzi oboma krajinami jedinečné a treba ich neustále upevňovať. Ich prednášky budú prínosom pre novú generáciu, ktorá môže byť kľúčom k ďalšiemu prehlbovaniu týchto vzťahov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: aktualne.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies