PS: Ľuďom so zdravotným znevýhodnením chceme uľahčiť život, predkladáme dva návrhy zákonov

NETKY.SK • 25 Jún 2024, 10:07 • 2 min
PS: Ľuďom so zdravotným znevýhodnením chceme uľahčiť život, predkladáme dva návrhy zákonov

BRATISLAVA - Poslankyne NR SR Veronika Veslárová a Jana Hanuliaková (PS) predkladajú dva návrhy na uľahčenie života ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Rozšíriť chcú odľahčovaciu službu a umožniť tiež overovanie listín aj mimo úradných miestností.

slovakia

left justify in out

“Štát dostatočne nemyslí na potreby ľudí s ťažkým zdravotným znevýhodnením. A nemyslí ani na všetkých ľudí, ktorí sa o nich starajú. Často sú vyčerpaní, potrebujú si oddýchnuť, alebo ísť k lekárovi. Chcú si však byť istí, že o zdravotne znevýhodneného bude postarané. Súčasných 30 dní pre jedného človeka pri mnohých diagnózach skrátka nestačí. Preto navrhujeme odľahčovaciu službu rozšíriť na všetky blízke osoby,” vyhlásila Veslárová.

Rozšírenie odľahčovacej služby žiadajú dotknutí ľudia dlhodobo, podľa návrhu zákona poslankýň PS by blízke osoby o svojej starostlivosti podpisovali vyhlásenie. “Odľahčovacia služba musí byť zabezpečená pre všetky blízke osoby, ktoré sa starajú o ťažko zdravotne znevýhodneného. Už beztak čelia náročnej životnej situácii, mnohým administratívnym prekážkam a potrebujú aspoň základnú pomoc,” dodala Veslárová. 

PS chce ďalším návrhom zákona odstrániť jednu zo zbytočných prekážok pri administratíve. “Ľuďom so zdravotným znevýhodnením ich stav často nedovoľuje prísť na úrad. Chceme preto, aby samosprávy v týchto prípadoch mali povinnosť listiny overovať aj mimo úradných miestností. To najmenej, čo môže štát pre ľudí so zdravotným znevýhodnením spraviť, je im vychádzať v ústrety,” zdôraznila Hanuliaková.

“Veríme, že poslanci a poslankyne tieto návrhy podporia. Ide o potrebné riešenia, ktoré  prinesú pozitívne výsledky v poddimenzovanej sfére sociálnej politiky,“ uzavrela Hanuliaková.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: PS / Tereza Mikáčová, Foto: Shutterstock (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies