Putin varuje Západ: Rusko môže použiť jadrové zbrane, ak bude napadnuté

NETKY.SK • 26 September 2024, 08:07 • 2 min
Putin varuje Západ: Rusko môže použiť jadrové zbrane, ak bude napadnuté

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu varoval Západ, že ak bude Rusko napadnuté konvenčnými raketami, môže siahnuť po jadrových zbraniach. Zároveň zdôraznil, že Moskva bude považovať akýkoľvek útok na svoje územie, ktorý bude podporovaný jadrovou mocnosťou, za spoločný útok.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin v najnovších zmenách jadrovej doktríny varoval, že Rusko by mohlo odpovedať jadrovými zbraňami, ak by bolo napadnuté konvenčnými zbraňami.

Na televíznom zasadnutí ruskej Bezpečnostnej rady Putin oznámil, že podľa plánovaných zmien by sa útok na krajinu zo strany nejadrovej mocnosti s "účasťou alebo podporou jadrovej mocnosti" považoval za "spoločný útok na Ruskú federáciu".

71-ročný šéf Kremľa, ktorý je hlavným rozhodovateľom o rozsiahlom ruskom jadrovom arzenáli, povedal, že chce zdôrazniť najmä jednu kľúčovú zmenu. "Navrhuje sa, aby sa agresia proti Rusku zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, považovala za ich spoločný útok na Ruskú federáciu," povedal Putin.

"Podmienky prechodu Ruska k použitiu jadrových zbraní sú tiež jasne stanovené," povedal Putin a dodal, že Moskva by takýto krok zvážila, ak by zistila, že sa proti nej začalo masívne odpálenie rakiet, lietadiel alebo dronov.

Ruský prezident Vladimir Putin predsedá zasadnutiu Bezpečnostnej rady na tému jadrového odstrašovania v Moskve 25. septembra 2024.
Ruský prezident Vladimir Putin predsedá zasadnutiu Bezpečnostnej rady na tému jadrového odstrašovania v Moskve 25. septembra 2024.
Zdroj: Reuters / Sputnik / Kremlin / Alexei Nikolsky

Putin zdôraznil, že Rusko by mohlo použiť jadrové zbrane v reakcii na konvenčný útok, ktorý by predstavoval "kritickú hrozbu pre našu suverenitu", čo je vágna formulácia, ktorá ponecháva široký priestor na interpretáciu.

Zdá sa, že táto zmena výrazne znižuje hranicu, pri ktorej môže Rusko použiť atómové zbrane, a prichádza v čase, keď západní spojenci Ukrajiny zvažujú, či umožnia Kyjevu použiť zbrane dlhšieho doletu na zasiahnutie vojenských cieľov hlboko v Rusku, a mesiac po tom, čo Kyjev podnikol nečakaný vpád do ruskej oblasti Kursk.

Putin sa priamo nezmienil o Ukrajine, ale uviedol, že revízia doktríny je potrebná vzhľadom na rýchlo sa meniace globálne prostredie, ktoré pre Rusko vytvorilo nové hrozby a riziká.

V aktuálnej zverejnenej ruskej jadrovej doktríne, ktorú Putin stanovil v roku 2020, sa uvádza, že Rusko môže použiť jadrové zbrane v prípade jadrového útoku nepriateľa alebo konvenčného útoku, ktorý ohrozuje existenciu štátu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval západné mocnosti, aby nebrali do úvahy hrozby Ruska, a jeho šéf štábu Andrij Jermak povedal, že Putinove najnovšie vyjadrenia sú len vydieraním. "Rusko už nemá žiadne nástroje na zastrašovanie sveta okrem jadrového vydierania," povedal Jermak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Al Jazeera, Foto: CNN / Stringer / Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies