Reumatoidná artritída: Ako ochorenie ovplyvňuje kvalitu života a čo robiť pre zlepšenie + VIDEO

NETKY.SK • 10 Október 2024, 12:48 • 3 min
Reumatoidná artritída: Ako ochorenie ovplyvňuje kvalitu života a čo robiť pre zlepšenie + VIDEO

BRATISLAVA - Reumatoidná artritída postihuje približne 30-tisíc ľudí na Slovensku a výrazne zasahuje do ich každodenného života. Prieskum uskutočnený pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu ukazuje, že aj napriek zodpovednému prístupu pacientov k liečbe mnohí nie sú dostatočne kompenzovaní. V článku sa dozviete, aké sú možnosti liečby, ako ochorenie ovplyvňuje kvalitu života a aké kroky môžu pacienti podniknúť pre zmiernenie symptómov.

slovakia

left justify in out

Reumatoidná artritída (RA) je závažné autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje približne 30-tisíc ľudí na Slovensku. Napriek existujúcej liečbe výrazne ovplyvňuje kvalitu života pacientov, čo potvrdzuje aj prieskum uskutočnený pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu, ktorý realizovalo pacientske združenie Liga proti reumatizmu.

Tento online dotazník, do ktorého sa zapojilo takmer 350 pacientov, bol zameraný na to, ako choroba ovplyvňuje ich každodenné aktivity a schopnosť vyrovnať sa s jej symptómami.

RA sa prejavuje bolesťou, opuchom a stuhnutosťou kĺbov, a aj keď včasná diagnostika a adekvátna liečba môžu spomaliť progresiu ochorenia a zlepšiť kvalitu života, mnoho pacientov sa sťažuje na nedostatočné kompenzovanie ich zdravotného stavu.

Viac než 90 % pacientov uvádza, že ochorenie zasahuje do ich bežného života, pričom 20 % respondentov zažíva silné bolesti pri fyzickej aktivite. Odborníci zdôrazňujú potrebu otvorene komunikovať so svojím lekárom, aby sa mohli nastaviť optimálne liečebné postupy.

Z prieskumu vyplýva, že pacienti s RA pristupujú k liečbe zodpovedne; až 85 % z nich pravidelne užíva predpísané lieky. Napriek tomu sa mnohým nedarí dosiahnuť remisiu, a to aj kvôli nedostatočnej úprave životného štýlu.

Iba 40 % respondentov je ochotných vzdať sa nezdravých návykov, ako je fajčenie a konzumácia alkoholu. Naopak, takmer tretina pacientov pravidelne cvičí a snaží sa minimalizovať stres, čo sú dôležité faktory v manažmente RA.

V súčasnosti existuje množstvo liečebných metód, vrátane nesteroidných protizápalových liekov, glukokortikoidov a biologickej liečby, ktoré môžu pomôcť dosiahnuť lepší zdravotný stav.

Odborníci, ako prof. MUDr. Želmíra Macejová, PhD., zdôrazňujú, že včasná a správna liečba môže výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov a zabrániť závažným poškodeniam kĺbov. Ako uvádza predsedníčka LPRe SR, PhDr. Jana Dobšovičová Černáková, dobrá starostlivosť o pacientov s RA sa oplatí, nielen pre pacientov, ale aj pre spoločnosť a ekonomiku.

Pacienti s RA majú možnosť využiť aj podporné aktivity, ako sú skupinové cvičenia či jogová terapia, ktoré združenie poskytuje s cieľom podporiť zdravý životný štýl a zlepšiť pohybovú aktivitu. V súčasnosti je však potrebné zamerať sa na zmenu nezdravých zvykov a na podporu účinných spôsobov, ako zvládať toto náročné ochorenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NEUROPEA, Liga proti reumatizmu na Slovensku, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies