Rozpočet Fondu na podporu športu sa zvyšuje na 60 miliónov eur: Novela prinesie zásadné zmeny v riadení a činnosti fondu

NETKY.SK • 2 Október 2024, 17:54 • 2 min
Rozpočet Fondu na podporu športu sa zvyšuje na 60 miliónov eur: Novela prinesie zásadné zmeny v riadení a činnosti fondu

BRATISLAVA - Slovenská vláda schválila novelu zákona o Fondu na podporu športu (FnPŠ), ktorá zvýši rozpočet fondu z 20 na 60 miliónov eur ročne. Cieľom zmien je podpora výstavby a obnovy športovej infraštruktúry, zefektívnenie čerpania finančných prostriedkov a zvýšenie transparentnosti a kontrolnej činnosti fondu.

slovakia

left justify in out

Rozpočet Fondu na podporu športu (FnPŠ) čaká výrazné navýšenie z aktuálnych 20 na 60 miliónov eur ročne. Schválená novela zákona o FnPŠ prinesie aj ďalšie zmeny, ktoré majú podporiť rozvoj športovej infraštruktúry na Slovensku.

Okrem zvýšenia finančných prostriedkov sa rozšíri aj predmet činnosti fondu, dôjde k úprave pravidiel čerpania príspevkov a zmení sa zloženie dozornej rady.

Cieľom novely, ktorú v stredu schválila vláda, je efektívnejšie financovanie výstavby a obnovy športových zariadení, a to vrátane tých, ktoré majú národný význam. Minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi vyjadril presvedčenie, že navýšenie príspevku pomôže znížiť investičný dlh v športovej infraštruktúre počas nasledujúcich štyroch až šiestich rokov.

"Navýšenie má zabezpečiť aj väčšiu transparentnosť a kontrolu, aby sa predišlo situáciám, ako tomu bolo v prípade Raslavíc," dodal minister, čím narážal na nedávne problémy s nepostaveným športoviskom financovaným z dotácií.

Novela upravuje aj spôsob výberu riaditeľa fondu, ktorého bude po novom vymenovávať a odvolávať správna rada na návrh predsedu rady. Počet členov správnej rady sa zvýši na 12, pričom nového člena bude vymenovávať minister na návrh záujmového združenia samosprávnych krajov.

Zmeny sa dotknú aj odborných komisií, ktoré budú po novom flexibilnejšie reagovať na potreby fondu a zabezpečia rýchlejšie posudzovanie žiadostí.

Dôležitou zmenou je zjednodušenie procesu schvaľovania projektov športovej infraštruktúry národného významu. Správna rada bude môcť rozhodovať o príspevkoch do výšky 10 miliónov eur, projekty s vyšším rozpočtom bude schvaľovať vláda.

Od januára 2025, kedy má novela vstúpiť do platnosti, sa navyše zvýši počet členov dozornej rady z troch na päť, čo posilní kontrolnú funkciu fondu. FnPŠ tak má do budúcna zabezpečiť efektívnejšiu podporu rozvoja športu na Slovensku a pružnejšie reagovať na potreby športovej infraštruktúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MCRS SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies