Rusko zverejnilo zoznam 47 krajín s deštruktívnym postojom. Je medzi nimi aj Slovensko?

NETKY.SK • 23 September 2024, 13:21 • 2 min
Rusko zverejnilo zoznam 47 krajín s deštruktívnym postojom. Je medzi nimi aj Slovensko?

MOSKVA - Ruský premiér Michail Mišustin schválil zoznam krajín, ktoré majú "deštruktívny postoj". Na zozname je 47 krajín, ako napríklad USA, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko, ako aj niekoľko krajín EÚ a NATO. V zozname sa však neuvádzajú členovia EÚ a NATO Slovensko a Maďarsko.

slovakia

left justify in out

Európska únia sa takmer úplne zúčastňuje na ruských sankciách, pričom jedinými výnimkami sú Maďarsko a Slovensko. Zaujímavé je, že jediným členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorý nie je na ruských zoznamoch, je Turecko, ktoré sa v tejto situácii nachádza v unikátnej pozícii.

Rusko oznámilo, že v budúcnosti bude schopné poskytovať humanitárnu pomoc len obyvateľom krajín, ktoré sú zaradené na jeho zoznam a „zdieľajú tradičné ruské duchovné a morálne hodnoty“. Týmto spôsobom sa snaží legitimizovať svoje aktivity a získať podporu od krajín, ktoré sú mu politicky blízke.

Paradoxne, v roku 2022 Rusko zostavilo zoznam „nepriateľských štátov“, do ktorého sa dostali všetky členské štáty Európskej únie. Tento zoznam sa od tej doby nezmenil a Maďarsko a Slovensko sú stále považované za nepriateľov, aj keď sa tieto krajiny snažia o udržanie diplomacie a hospodárskych vzťahov s Moskvou. Tieto okolnosti naznačujú, že ruská zahraničná politika sa stáva čoraz viac izolacionistickou a orientovanou na podporu svojich vlastných geopolitických záujmov.

V súčasnosti sú ruské snahy o obmedzenie humanitárnej pomoci vnímané ako pokus o manipuláciu s medzinárodnými vzťahmi a snaha o upevnenie svojich pozícií v oblasti ovplyvňovania krajín, ktoré sú ochotné podporiť jeho záujmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ukrajinska pravda, The Hindustan Times, Foto: BBC / skyline / Kremlin
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies