Ruský šéf obrany volal do Pentagónu, pýtal sa na plány Ukrajiny

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 11:04 • 2 min
Ruský šéf obrany volal do Pentagónu, pýtal sa na plány Ukrajiny

WASHINGTON - Ruský minister obrany Andrej Belousov v telefonáte pred dvoma týždňami varoval svoj americký náprotivok Lloyda Austina pred údajnou tajnou ukrajinskou operáciou proti Rusku. Napísal to v sobotu denník The New York Times (NYT) s odkazom na troch nemenovaných činiteľov. Zaujímalo ho, či Američania o krokoch Kyjeva vôbec vedia.

slovakia

left justify in out

Belousov s Austinom hovoril 12. júla, uviedol vtedy Pentagón s tým, že telefonát iniciovala ruská strana, čo médiá označili za vzácnu udalosť. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 spolu totiž vrcholní predstavitelia obrany hovorili iba päťkrát a takmer vždy z iniciatívy Spojených štátov.

Belousov je vo funkcii od mája, kedy nahradil Sergeja Šojgua. Ten bol považovaný za blízkeho spojenca ruského prezidenta Vladimíra Putina a rezort viedol od roku 2012.

Predmetom telefonátu z polovice tohto mesiaca bolo podľa NYT varovanie, že Ukrajina chystá neupresnenú "tajnú operáciu" proti Rusku so súhlasom Američanov. Belousov sa Austina pýtal, či o tom Pentagón vie a upozornil, že podobné kroky by viedli k ďalšiemu napätiu medzi Washingtonom a Moskvou.

Podrobnosti o pláne, ktorý Ukrajina podľa Ruska chystala, známe nie sú. Anonymné zdroje NYT však uviedli, že Pentagón o ničom takom nemal tušenie a potvrdili, že ich Washington bral dostatočne vážne. "Američania kontaktovali Ukrajincov a v podstate im povedali: ak o niečom takom uvažujete, nerobte to," napísal denník. Zároveň upozornil, že je stále nejasné, či Ruskom popísaná hrozba naozaj existovala.

Ukrajinskí predstavitelia nie sú voči svojim americkým náprotivkom vždy transparentní, pokiaľ ide o ich vojenské operácie, najmä proti cieľom v tyle, podotýka NYT. Akcie ako útok na Krymský most z jesene 2022 podľa denníka frustrujú amerických predstaviteľov, ktorí sa domnievajú, že nielenže nezlepšujú postavenie Ukrajiny na bojisku, ale tiež riskujú, že si Kyjev znepriatelí svojich európskych spojencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The New York Times, Foto: HSP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies