Sankcie BRÁNIA tranzitu ropy! Lukoil ju nevie prepraviť cez Ukrajinu

NETKY.SK • 8 August 2024, 13:11 • 2 min
Sankcie BRÁNIA tranzitu ropy! Lukoil ju nevie prepraviť cez Ukrajinu

Slovenská rafinéria Slovnaft v stredu medializovala informáciu, že dodávky ruskej ropy potrubím Družba zastavila samotná spoločnosť Lukoil. Tá uviedla ako dôvod sankcie, ktoré na ňu v júni uvalil Kyjev. Podľa kuloárnych informácií nedokáže prepraviť ropu cez Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosť Slovnaft od začiatku júla nedostala žiadnu dodávku ropy zo skupiny Lukoil, s ktorou má dlhodobý kontrakt. Dôvodom zastavenia dodávok je, že sa Lukoil dostal na sankčný zoznam Ukrajiny. Spoločnosť preto ohlásila dôvody vis maior a dodávky zastavila," informoval hovorca slovenskej rafinérie Slovnaft Anton Molnár. 

Slovnaft zároveň zdôraznil, že vyvíja "maximálne úsilie, aby náhradné dodávky ropy v tomto kritickom období pre Slovensko, ako i región zabezpečil."

"Keďže ide o krátkodobé riešenie, paralelne s tým Slovnaft a Skupina MOL spolu so zástupcami štátov pracujú na vyriešení problému, aby boli dané dlhodobé garancie na prepravu ropy,“ dodal hovorca rafinérie.

Výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis sa vyjadril, že komodita na rusko-ukrajinskej hranici prestáva byť majetkom spoločnosti Lukoil. Teda sa na ňu nevzťahujú sankcie, ktoré na ruskú firmu uvalil Kyjev. Uviedol to s odkazom na informácie od maďarskej spoločnosti MOL, ktorá vlastní slovenskú rafinériu.

Podľa najvyšších vládnych predstaviteľov Maďarska a Slovenska ohrozuje krok ukrajinskej vlády, ktorá na Lukoil uvalila sankcie ešte v júni, energetickú bezpečnosť oboch krajín. Už istý čas preto vyzývajú Komisiu, aby začala s Kyjevom konzultácie.

Ukrajinu vinia z toho, že porušuje asociačnú dohodu s EÚ. Slovenský predseda vlády Robert Fico takisto viackrát telefonoval s ukrajinským náprotivkom a dokonca pohrozil, že ak Ukrajina neobnoví tranzit ropy, Slovnaft jej prestane dodávať naftu.

Európska komisia pritom minulý týždeň vyhlásila, že Únia zatiaľ nevidí ohrozenie energetickej bezpečnosti Maďarska a Slovenska.

V podobnom duchu sa neskôr vyjadril aj Juraj Blanár: "Dostali sme list od podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa vo veci zastavených dodávok ropy cez Ukrajinu. A zhodou okolností aj od predsedu chorvátskej vlády, ktorá vraj vie garantovať ropu pre nás. Ale za akú cenu? A v akej kapacite? To dnes nikto nevie. A ako by to štát vedel za danú firmu garantovať?" zhodnotil Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slovnaft, FB/Juraj Blanár, Bloomberg, Foto: nytimes.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies