Sebavedomie a zodpovednosť: Ako rodičia môžu podporiť deti pred nástupom do školy

NETKY.SK • 28 August 2024, 16:59 • 2 min
Sebavedomie a zodpovednosť: Ako rodičia môžu podporiť deti pred nástupom do školy

BRATISLAVA - Rodičia zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore sebavedomia, sebestačnosti a zodpovednosti dieťaťa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Príprava na školu nie je len o akademických zručnostiach, ale aj o tom, ako dieťa zvládne nové sociálne a emocionálne výzvy," uviedla psychologička Judita Malík z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie. Rodičia podľa nej zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore sebavedomia, sebestačnosti a zodpovednosti dieťaťa.

"Príprava na školu sa začína už od malička, aj keď si to rodičia neuvedomujú. S dieťaťom pracujeme na jeho emocionálnej pripravenosti, sociálnych zručnostiach, samostatnosti, kognitívnych schopnostiach a fyzickej pripravenosti," zdôraznila Malík. Dôležitý je podľa nej aj pozitívny postoj k škole, ktorý môžu rodičia a starší súrodenci ovplyvniť.

Psychologička odporúča rodičom, aby pripravovali dieťa na režim školského týždňa, napríklad prispôsobením času spánku a aktivít počas dňa. "Dieťa môže samo vyberať školské pomôcky, prezuvky či tašku, čo podporí jeho zodpovednosť za vlastné veci," dodala.

Malík tiež radí hrať sa doma na školu, čo môže deťom pomôcť lepšie sa pripraviť na nové prostredie. "Deti sa rady hrajú na učiteľku, čo umožňuje začleniť rôzne školské aktivity do hry. Zvlášť dôležité je, aby dieťa poznalo svojich rovesníkov, ktorí s ním pôjdu do prvého ročníka," vysvetlila.

Rodičia by mali hovoriť o škole ako o mieste, kde sa dieťa môže veľa naučiť, nájsť si nových kamarátov a zažiť zaujímavé veci. "Zamerajte sa na pozitívne aspekty školy, aby sa dieťa mohlo na tento nový zážitok tešiť," odporučila Malík. Tiež je dôležité hovoriť s dieťaťom o jeho očakávaniach, pocitoch a obavách a klásť konkrétne otázky ako napríklad: 'Čo si dnes zažil zaujímavého?' alebo 'Na ktorej hodine si sa dnes naučil niečo nové?'

Na záver psychologička zdôraznila, že pri nástupe do školy by dieťa malo byť schopné sústrediť sa na úlohy, spolupracovať v kolektíve, motivovať sa k výkonu a mať základné komunikačné zručnosti.

"Nástup do prvého ročníka je dôležitým míľnikom v detskom vývine. Ukazuje sa jeho emočná zrelosť, schopnosť dosahovať úspechy v nových výzvach, rešpektovať autority a vytvárať nové priateľstvá. Dieťa preberá nové zodpovednosti a učí sa byť súčasťou širšieho sociálneho prostredia mimo rodiny," uzavrela Malík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, Ilustračné foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies