Fínska zoologická záhrada vráti svoje pandy veľké do Číny. Príčinou je inflácia

NETKY.SK • 27 September 2024, 13:14 • 2 min
Fínska zoologická záhrada vráti svoje pandy veľké do Číny. Príčinou je inflácia

HELSINKI - Zoologická záhrada vo Fínsku oznámila, že z dôvodu rastúcej inflácie a vysokých nákladov na starostlivosť musí vrátiť dve pandy veľké do Číny o viac ako osem rokov skôr, než bolo pôvodne plánované.

slovakia

left justify in out

Fínsko vráti dve pandy veľké do Číny v novembri, viac ako osem rokov pred termínom, pretože zoologická záhrada, v ktorej žijú, si už nemôže dovoliť ich udržiavanie, uviedol v utorok pre agentúru Reuters predseda správnej rady zoologickej záhrady.

Pandy, ktoré dostali mená Lumi a Pyry, boli do Fínska privezené v januári 2018, niekoľko mesiacov po tom, čo severskú krajinu navštívil čínsky prezident Si Ťin-pching a podpísal spoločnú dohodu o ochrane týchto zvierat.

Fínska dohoda sa týkala pobytu na 15 rokov, ale namiesto toho sa pandy čoskoro dostanú do mesačnej karantény, než ich odvezú späť do Číny, ako uviedla zoologická záhrada Ähtäri, ktorá je ich súčasným domovom.

Zoologická záhrada, súkromná spoločnosť, investovala do zariadenia, v ktorom zvieratá žijú, viac ako 8 miliónov eur a ročné náklady na ich udržiavanie predstavujú 1,5 milióna eur vrátane poplatku za ich ochranu plateného Číne, uviedol pre tlačovú agentúru Reuters predseda Ähtäri Risto Sivonen.

Hovorca fínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že návrat pand je obchodným rozhodnutím, ktoré sa netýka vlády, a že by nemalo mať vplyv na vzťahy medzi Fínskom a Čínou.

Čínske veľvyslanectvo medzitým pre tlačovú agentúru Reuters uviedlo, že hoci sa snažili zoologickej záhrade pomôcť, nakoniec sa rozhodli poslať zvieratá späť. Čína posiela pandy do zahraničných zoologických záhrad, aby posilnila svoje obchodné väzby, vzťahy a imidž v zahraničí, čo sa označuje ako "pandia diplomacia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Reuters, BBC, Foto: France 24 / AFP / Sandy Huffaker
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies