SHMÚ vydal výstrahy pred búrkami. Potrápi nás aj saharský prach

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 16:03 • 2 min
SHMÚ vydal výstrahy pred búrkami. Potrápi nás aj saharský prach

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatok výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami a môžu padať aj krúpy. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, priblížili meteorológovia.

slovakia

left justify in out

Búrky môžu byť sprevádzané silným vetrom, ktorý môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrických vedení a ďalších objektoch. „Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie a popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu,“ upozorňuje ústav.

Varovanie druhého stupňa je od19:00 vydané pre Bratislavský, Trenčiansky, Trnavský aj Nitriansky kraj, tiež pre okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom a celý Žilinský kraj okrem okresu Liptovský Mikuláš.

Ako uviedli meteorológovia, je zvýšená pravdepodobnosť, že v priebehu 30 minút môže padnúť 30 až 50 mm zrážok a nárazy vetra môžu dosiahnuť 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa platí od desiatej hodiny večer pre Košický aj Prešovský kraj, tiež pre okresy Brezno, Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš a Liptovský Mikuláš. „Je zvýšená  pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 30 mm v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 km/h a s krúpami,“ uvádza SHMÚ.

V piatok sa do strednej Európy v južnom až juhozápadnom prúdení dostáva väčšie množstvo saharského prachu. Možno ho vidieť aj na oblohe, ktorá má belšiu farbu ako bežne a viac svieti. Prach sa k nám dostáva, pretože studený front s brázdou nízkeho tlaku vzduchu siaha až po Saharu.

Meteorológovia poukázali na to, že koncentrácia saharského prachu v našej oblasti v najbližších hodinách ešte stúpne, tým že nad centrálnym Stredomorím je ho ešte viac, a práve odtiaľ k nám v piatok prúdi vzduch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: shmu.sk, Foto: timeforkids.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies