Sledovanie zdravotného stavu po návrate z dovolenky je kľúčové, upozorňuje hygienička

NETKY.SK • 27 August 2024, 13:36 • 2 min
Sledovanie zdravotného stavu po návrate z dovolenky je kľúčové, upozorňuje hygienička

BRATISLAVA - Pri objavení sa zdravotných ťažkostí by mali ľudia počas kontaktu s inými nosiť respirátor. Odborníci tiež apelujú na dôsledné dodržiavanie hygieny rúk.

slovakia

left justify in out

Po návrate z dovolenky, najmä z krajín s výskytom exotických ochorení, by mali ľudia sledovať svoj zdravotný stav. Ak sa objavia ťažkosti, je nevyhnutné sa izolovať a kontaktovať lekára. Na to upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Ak sa po návrate z dovolenky objavia zdravotné ťažkosti, izolujte sa a kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára. Informujte ho o svojej ceste a pobyte v cudzine, aj keď od návratu uplynul dlhší čas," uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Adriana Mečochová, vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie, zdôraznila, že niektoré ochorenia sa môžu prejaviť už počas cesty alebo ihneď po návrate, väčšina sa však prejaví najneskôr do šesť až 12 týždňov.

"Pri niektorých ochoreniach, ako je malária, sa príznaky môžu objaviť až po pol roku alebo roku. Ak ste sa vrátili z krajín s výskytom exotických ochorení, je dôležité aj po návrate sledovať svoj zdravotný stav," ozrejmila.

Pri objavení sa zdravotných ťažkostí by mali ľudia počas kontaktu s inými nosiť respirátor. Odborníci tiež apelujú na dôsledné dodržiavanie hygieny rúk. "Ak máte podozrivú vyrážku, je dôležité ju preventívne prekryť (napríklad voľným tričkom s dlhým rukávom a vzdušnými nohavicami)," dodal ÚVZ. Zdôraznil tiež potrebu dodržiavať pokyny lekára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies