Slovensko pokračuje v podpore Ukrajiny a volá po prímerí na Blízkom východe, uviedol Blanár na zasadnutí EÚ + VIDEO

NETKY.SK • 15 Október 2024, 08:51 • 2 min
Slovensko pokračuje v podpore Ukrajiny a volá po prímerí na Blízkom východe, uviedol Blanár na zasadnutí EÚ + VIDEO

BRUSEL/LUXEMBURG - Slovensko plánuje pokračovať v dodávkach humanitárnej pomoci Ukrajine, vrátane zimnej výbavy a nesmrtiacej techniky. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár zároveň na zasadnutí Rady EÚ vyjadril podporu mierovému summitu pre Ukrajinu a apeloval na urgentné prímerie v konflikte na Blízkom východe. Slovenská diplomacia tiež podporuje proeurópske smerovanie Gruzínska a Moldavska.

slovakia

left justify in out

Slovensko bude aj naďalej aktívne podporovať Ukrajinu v jej boji proti ruským inváznym silám, ako aj pri riešení humanitárnych výziev, ktorým čelí v dôsledku vojny.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár to potvrdil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu, kde sa ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ venovali vojne na Ukrajine, ako aj eskalácii napätia na Blízkom východe.

Blanár v tejto súvislosti informoval o výsledkoch nedávnych rokovaní medzi slovenskou a ukrajinskou vládou v Užhorode. Rokovania sa zameriavali predovšetkým na riešenie aktuálnych problémov Ukrajiny, ako sú výpadky elektrickej energie a príprava na nadchádzajúcu zimu.

V reakcii na tieto problémy Slovensko plánuje pokračovať v podpore Ukrajiny dodávkami elektrickej energie prostredníctvom projektu prepájania elektrických sietí.

Okrem toho Blanár oznámil, že Slovensko pripravuje ďalšie dva balíky humanitárnej pomoci, zamerané najmä na zazimovanie a dodávky nesmrtiacej techniky. Táto technika bude zahŕňať slovenské systémy Božena určené na odmínovanie a detektory chemických látok.

Minister zdôraznil význam ďalšieho mierového summitu pre Ukrajinu, na ktorý Slovensko očakáva nové návrhy od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Blanár zároveň vyjadril podporu tomu, aby sa na tomto summite zúčastnili aj krajiny globálneho juhu, vrátane Číny, a uviedol, že pri svojej nadchádzajúcej návšteve Číny plánuje s tamojšími predstaviteľmi túto tému prerokovať.

Okrem Ukrajiny bola významnou témou zasadnutia aj situácia na Blízkom východe, najmä eskalácia násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi v Pásme Gazy, ako aj konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom v Libanone. Blanár označil situáciu za "eróziu medzinárodného práva" a vyjadril obavy zo zvyšujúceho sa napätia.

V tejto súvislosti informoval o evakuácii približne sto ľudí z Libanonu, vrátane Slovákov a občanov ďalších krajín, ktorú zabezpečila Slovenská republika. Minister taktiež kritizoval izraelský plán zaradiť Agentúru OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) na sankčný zoznam, keďže táto agentúra zohráva kľúčovú úlohu v poskytovaní humanitárnej pomoci v Pásme Gazy.

Blanár varoval, že ak bude UNRWA vylúčená z poskytovania pomoci, humanitárna situácia sa môže ešte zhoršiť a civilné obyvateľstvo bude trpieť ešte viac.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa zhodli na potrebe dosiahnuť prímerie v tomto regióne čo najskôr, a to aj v spolupráci s USA a krajinami Perzského zálivu. Blanár upozornil, že už teraz je 1,2 milióna Libanončanov vnútorne vysídlených a ďalších 400 000 utieklo do Sýrie, čo len zhoršuje už tak napätú situáciu v regióne.

Okrem diskusií o Ukrajine a Blízkom východe sa ministri venovali aj situácii v Gruzínsku, kde 26. októbra prebehnú parlamentné voľby. Slovensko vyjadrilo záujem, aby Gruzínsko pokračovalo vo svojom proeurópskom smerovaní, ktoré je dôležité pre jeho budúcnosť v rámci európskych štruktúr.

Blanár rovnako podporil Moldavsko, ktoré stojí pred referendom o vstupe do EÚ, a vyjadril očakávanie, že moldavskí občania sa rozhodnú v prospech integrácie do Európskej únie. Zdôraznil pritom, že Slovensko sleduje aj možné zásahy do referenda a verí, že nebudú úspešné.

Ministerstvo zahraničných vecí SR tak potvrdzuje svoju aktívnu úlohu v riešení globálnych konfliktov a podpore európskych hodnôt, pričom sa angažuje nielen v blízkych regiónoch, ako je Ukrajina, ale aj na globálnej scéne, v konfliktoch ako ten na Blízkom východe či v podpore európskych ambícií Gruzínska a Moldavska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies