Srí Lanka zvolila ľavicovo orientovaného Dissanayakeho za prezidenta na záchranu ekonomiky

NETKY.SK • 23 September 2024, 12:07 • 2 min
Srí Lanka zvolila ľavicovo orientovaného Dissanayakeho za prezidenta na záchranu ekonomiky

KOLOMBO - Nový prezident Srí Lanky Anura Kumara Dissanayake zložil prísahu a prisľúbil "čistú" politiku v čase, keď sa krajina zotavuje z najhoršej hospodárskej krízy.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia Srí Lanky si v nedeľu zvolili za nového prezidenta marxisticky orientovaného Anuru Kumaru Dissanayakeho a verili jeho sľubu, že bude bojovať proti korupcii a posilní krehké hospodárske oživenie po najhoršej finančnej kríze v juhoázijskej krajine za posledné desaťročia.

55-ročný Dissanayake, ktorý nemá politický pôvod ako niektorí jeho súperi v prezidentských voľbách, viedol od začiatku až do konca sčítavania hlasov a vyradil úradujúceho prezidenta Ranila Wickremesingheho a opozičného lídra Sajitha Premadasu.

"Veríme, že túto krajinu dokážeme zmeniť, že dokážeme vytvoriť stabilnú vládu... a posunúť sa vpred. Pre mňa to nie je pozícia, je to zodpovednosť," povedal Dissanayake novinárom po svojom víťazstve, ktoré bolo potvrdené po druhom sčítaní hlasov.

55-ročný muž, ktorý je známy ako AKD, povedal obyvateľom Srí Lanky, že "demokracia sa nekončí zvolením vodcu". "Musíme posilniť demokraciu. Sľubujem, že urobím všetko pre ochranu demokracie," povedal.

Voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou, aby hlasovali v prezidentských voľbách v Kolombe na Srí Lanke 21. septembra 2024.
Voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou, aby hlasovali v prezidentských voľbách v Kolombe na Srí Lanke 21. septembra 2024.
Zdroj: CNN / Reuters / Gabrielle Fonseca Johnson

Voľby boli referendom o Wickremesinghovi, ktorý viedol krehké hospodárske zotavenie silne zadlženej krajiny z hospodárskeho kolapsu, ale úsporné opatrenia, ktoré boli kľúčom k tomuto zotaveniu, voličov rozhnevali. Skončil tretí so ziskom 17 % hlasov.

"Pán prezident, s veľkou láskou vám odovzdávam drahé dieťa, ktoré sa volá Srí Lanka a ktoré obaja veľmi milujeme," uviedol 75-ročný Wickremesinghe vo vyhlásení, v ktorom priznal porážku.

"Už som povedal, že nie som kúzelník - som obyčajný občan. Sú veci, ktoré viem a ktoré neviem. Mojím cieľom je zhromaždiť tých, ktorí majú vedomosti a zručnosti, aby pomohli pozdvihnúť túto krajinu."

Dissanayake dostal na záver svojho prejavu budhistické požehnanie. Počas skladania prísahy boli prítomní aj zástupcovia ďalších hlavných náboženstiev na Srí Lanke - islamu, hinduizmu a kresťanstva, čo zdôrazňuje dôraz nového prezidenta na rozmanitosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, BBC, Foto: CNN / AP / Eranga Jayawardena
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies