Súd zamietol žaloby proti vakcíne Pfizer: Robert F. Kennedy Jr. a generálny prokurátor Kansasu obviňujú farmaceutického giganta zo zatajovania rizík

NETKY.SK • 9 Október 2024, 14:10 • 2 min
Súd zamietol žaloby proti vakcíne Pfizer: Robert F. Kennedy Jr. a generálny prokurátor Kansasu obviňujú farmaceutického giganta zo zatajovania rizík

Najvyšší súd v júni zamietol dve odvolania týkajúce sa vakcíny proti COVID-19, ktoré podala skupina Children's Health Defense, vedená Robertom F. Kennedym Jr. Skupina spochybňovala bezpečnosť a účinnosť vakcíny, pričom Kennedy aj generálny prokurátor Kansasu Kris Kobach obvinili spoločnosť Pfizer zo zatajovania rizík. Súdy však rozhodli v prospech farmaceutickej spoločnosti a ponechali platné rozhodnutia nižších inštancií.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd v v júni zamietol dve odvolania súvisiace s liekom na Covid, ktoré podala skupina Children's Health Defense, ktorá je proti vakcínam a ktorú založil Robert F. Kennedy Jr.

Rozhodnutím sudcov, že sa prípadmi nebudú zaoberať, zostávajú v platnosti rozhodnutia nižších súdov proti skupine.

Začiatkom júna generálny prokurátor Kansasu Kris Kobach zažaloval farmaceutický gigant Pfizer a tvrdí, že "Pfizer zavádzal verejnosť, že má "bezpečnú a účinnú" vakcínu COVID-19". Robert F. Kennedy Jr. kritizoval spoločnosť Pfizer za podvod; Kobach tvrdí, že zatajuje riziká a účinnosť vakcín.

Po dráme v súvislosti so zákonom o ochrane spotrebiteľa sa nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. na X (predtým Twitter) obrátil na spoločnosť Pfizer ako na štát, ktorý požaduje "občianske peňažné pokuty, náhradu škody a súdny príkaz na odstránenie zavádzajúcich a klamlivých vyhlásení pri uvádzaní vakcíny COVID-19 na trh".

Robert F. Kennedy Jr. vo svojom príspevku napísal: "Päť štátov - Texas, Utah, Kansas, Mississippi a Louisiana - žaluje spoločnosť Pfizer za to, že vedela a zatajila, že vakcína spôsobuje myokarditídu, perikarditídu, neúspešné tehotenstvá a úmrtia. To je 10 % štátov USA."

Jeden prípad spochybnil núdzové povolenie vakcín Covid-19 Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v decembri 2020, zatiaľ čo druhý bol podaný proti Rutgersovej univerzite v New Jersey v súvislosti s jej mandátom na vakcínu Covid-19.

V prípade FDA skupina v súdnych dokumentoch tvrdila, že vakcíny Covid boli "neúčinné a neboli riadne preverené". Piaty obvodný odvolací súd USA so sídlom v New Orleans rozhodol, že Kennedyho skupina nemá právnu spôsobilosť na podanie žaloby.

Kobach tvrdil, že farmaceutický gigant zatajil a zamlčal informácie o vakcíne COVID-19, ktoré sú "najhoršie" z hľadiska jej bezpečnosti pre tehotné osoby so srdcovými ochoreniami, jej účinnosti proti variantom a schopnosti zabrániť prenosu. V žalobe uviedol: "Spoločnosť Pfizer predávala svoju vakcínu ako bezpečnú pre tehotné ženy."

"Vo februári 2021 (však) disponovali správami o 458 tehotných ženách, ktoré počas tehotenstva dostali vakcínu COVID-19 spoločnosti Pfizer. Viac ako polovica tehotných žien hlásila nežiaducu udalosť a viac ako 10 % hlásilo potrat."

V štúdii uverejnenej v časopise New England Journal of Medicine v apríli 2021 sa však prezentovali predbežné výsledky, ktoré nepoukazovali na žiadne bezpečnostné problémy týkajúce sa tehotných osôb, ktoré dostávajú vakcíny mRNA COVID-19, a uvádzalo sa v nich, že pozorované potraty nie sú obvyklým príznakom a s najväčšou pravdepodobnosťou nie sú dôsledkom vakcíny.

Kobach dodal, že spoločnosť Pfizer inzerovala vakcínu Comirnaty ako vakcínu, ktorá pravdepodobne nie je toxická pre srdcové problémy, ako je myokarditída a perikarditída.  "Spoločnosť Pfizer vyzvala Američanov, aby sa dali zaočkovať a ochránili tak svojich blízkych, čo jasne naznačuje tvrdenie, že očkovanie COVID-19 od spoločnosti Pfizer zastavilo prenos," povedal Kobach.

V súvislosti s tvrdením, že vakcína viedla k závažnej myokarditíde, citoval otázku, ktorá bola položená generálnemu riaditeľovi spoločnosti Pfizer Albertovi Bourlovi v januári 2023: "Ak videli nejaké dôkazy o tom, že vakcína spoločnosti Pfizer skutočne spôsobila myokarditídu, odpoveď bola záporná, "hoci sme distribuovali miliardy dávok".

Najvyšší súd v júni zamietol dve odvolania týkajúce sa vakcíny proti COVID-19, ktoré podala skupina Children's Health Defense, vedená Robertom F. Kennedym Jr. Skupina spochybňovala bezpečnosť a účinnosť vakcíny, pričom Kennedy aj generálny prokurátor Kansasu Kris Kobach obvinili spoločnosť Pfizer zo zatajovania rizík.
Najvyšší súd v júni zamietol dve odvolania týkajúce sa vakcíny proti COVID-19, ktoré podala skupina Children's Health Defense, vedená Robertom F. Kennedym Jr. Skupina spochybňovala bezpečnosť a účinnosť vakcíny, pričom Kennedy aj generálny prokurátor Kansasu Kris Kobach obvinili spoločnosť Pfizer zo zatajovania rizík.
Zdroj: BBC / Reuters


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Hindustan Times, NBC News, Foto: Oklahoma Voice / Getty Images / Rebecca Noble
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies