Superraketa pre 100 ľudí sa chystá na skúšobný let. Ľudstvo sa v nej vydá k Marsu

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 18:50 • 3 min
Superraketa pre 100 ľudí sa chystá na skúšobný let. Ľudstvo sa v nej vydá k Marsu

Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska sa chystá na ďalší dôležitý test svojej rakety Starship Super Heavy, v rámci ktorého chce vyskúšať tzv. prútikový manéver. Ide o proces, pri ktorom dôjde k zachyteniu vracajúceho sa prvého stupňa rakety späť na Zem.

slovakia

left justify in out

V minulom štvrtom teste tzv. boosterdopadol do mora, tentoraz by sa ale mal vrátiť do oceľovej náruče štartovacej rampy. Na štart rakety Starship v marci 2024(3. test) sa môžete pozrieť nižšie.

Piaty test na dohľade

Že sa blíži ďalší pokusný let naznačil Musk začiatkom mesiaca vyhlásením, že sa test uskutoční ešte v júli. Úplne zjavné to ale bolo potom, čo sa na rampe neďaleko Starbase v južnom Texase objavil samotný booster, stupeň pomenovaný Super Heavy.

Sama spoločnosť SpaceX potom zdieľala niekoľko fotografií a doplnila, že na svojej ceste k rampe prešiel booster okolo takmer dokončenej Starfactory – obrie továrne, ktorá by mohla v budúcnosti chrliť jednu raketu za druhou. Podrobnejšie plány zatiaľ neboli zverejnené, okrem zachytenia boostera sa však očakáva, že raketa Starship vyletí na obežnú dráhu, vykoná niekoľko obehov a vráti sa späť na Zem.

Očakáva sa, že v budúcom dobývaní vesmíru zohrá veľmi dôležitú úlohu, a to nielen vďaka možnosti opätovného použitia, ale aj preto, že sa na jej palubu zmestí až 100-členná posádka, prípadne veľké množstvo materiálu. Najväčšia vesmírna loď, akú doteraz ľudstvo postavilo, tak bude zásadná pre stavbu lunárnej základne a následnú cestu k Marsu.

Štruktúra a komponenty Starship

Loď Starship je navrhnutá ako dvojstupňový raketový systém, ktorý sa skladá z dvoch hlavných častí: prvého stupňa (boostera) nazývaného Super Heavy a druhého stupňa, ktorým je samotná loď Starship. Booster poskytuje hlavný ťah pri štarte a počas prvotného stúpania. Je vysoký približne 70 metrov a jeho hlavnou úlohou je vyniesť loď Starship do potrebnej výšky, než sa oddelí a vráti späť na Zem na opätovné použitie. Super Heavy je vybavený až 33 motormi Raptor, ktoré spaľujú kvapalný metán (CH4) a kvapalný kyslík (LOX), čo sú palivá s vysokou účinnosťou a nižším dopadom na životné prostredie v porovnaní s tradičnými palivami.

Druhý stupeň tvorí samotná loď Starship, ktorá je navrhnutá na prepravu nákladu a posádky. Starship je približne 50 metrov vysoká a je vybavená šiestimi motormi Raptor, z ktorých tri sú optimalizované na prevádzku v atmosfére a tri na prevádzku vo vákuu. Loď má veľkú nákladovú kapacitu, ktorú je možné prispôsobiť pre rôzne misie, ako sú lety na Mars, Mesiac alebo misie v blízkosti Zeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Space.com, X / @SpaceX, Foto: ČTK / Profimedia (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies