To, či ananás patrí na pizzu ostane večným sporom. Možno však prekvapí, že pizzu hawai vymyslel grécky prisťahovalec v Kanade

NETKY.SK • 21 Júl 2024, 11:02 • 2 min
To, či ananás patrí na pizzu ostane večným sporom. Možno však prekvapí, že pizzu hawai vymyslel grécky prisťahovalec v Kanade

Ananás na pizzu. Áno či nie? Kontroverzná otázka ku každému stolu v reštaurácii či v rodine. Už roky sa pýtame s humorom "Patrí naozaj na pizzu alebo je to pohanstvo?". Vtipný dôvod jemných roztržiek bude práve dnešnou témou článku. Budeme sa však venovať práve tomu, ako táto kombinácia vlastne vznikla. A ak už vám preletela v hlave myšlienka, že to nemohol byť talian, máte pravdu.

slovakia

left justify in out

Pizza je pravdepodobne jedným z mála jedál, ktoré majú špeciálne miesto v takmer všetkých srdciach hladných ľudí. Všetci ju poznajú, všetci ju milujú, často nám zachráni deň, keď nevieme čo variť - jedna donáška a je po probléme.

Moderná pizza, ktorú poznáme dnes, sa vyvinula z jedál vytvorených v talianskom Neapole v 18. a 19. storočí.
Taliani berú svoju pizzu veľmi vážne, najmä v Neapole, kde miestna pizza získala v roku 2009 štatút zaručenej tradičnej špeciality zo strany EÚ, ktorý chráni pôvodnú receptúru pizze a jej výrobné metódy pred zneužitím alebo falšovaním. Havajská pizza so šunkou a ananásom však nebola talianskym vynálezom.

Hawai, no nie z Havaja

A napriek názvu nepochádza ani z amerického ostrovného štátu Havaj. Pizza bola v skutočnosti vytvorená v Kanade v roku 1962 gréckym prisťahovalcom menom Sam Panopoulos. Ten spolu so svojimi bratmi vlastnili reštauráciu v provincii Ontario. Jedlo bolo spočiatku veľmi jednoduché – tradičné jedlá ako palacinky a hamburgery. Inšpirovaný nedávnym výletom do Neapola sa Panopoulos rozhodol zaviesť do jedálneho lístka pizzu. V Severnej Amerike to bolo relatívne nové jedlo.

V tom čase sa väčšina pizze podávala s hubami, slaninou alebo feferónkami a základom. Panopoulos urobil to isté, ale keď začal byť dobrodružnejší s inými jedlami a predstavil amerikanizované verzie čínskych jedál, ako je sladké a kyslé kura, medzi ktoré patrí aj ananás, rozhodol sa zariskovať aj so svojimi pizzami.

Do jednej pizze pridal konzervovaný ananás so šunkou – nevedel, či to bude hit alebo nie, ale čoskoro zistil, že kombinácia sladkého a slaného u jeho zákazníkov víťazí.

Ale prečo? Jedným z možných dôvodov je v tom čase rastúca fascinácia kultúrou Tiki. Havaj sa oficiálne stal americkým štátom v roku 1959 a ľudia si ostrovný životný štýl zamilovali. Konzervovaný ananás sa začal dovážať do Severnej Ameriky spolu s ananásovým džúsom – čo Panopoulosovi poskytlo jeho kľúčovú ingredienciu.

Panopoulos sa narodil v roku 1934 a jeho súrodenci (ktorých mal štyroch) vyrastali v časoch Veľkej hospodárskej krízy, nemeckej okupácie a občianskej vojny.

Netreba dodávať, že to nebol ľahký život, a aj keď sapôvodne chcel stať zubárom a tvrdo pracoval na svojom vzdelaní, keď dovŕšil tínedžerské roky, bolo jasné, že ak by niekedy utiekol chudoby, musel by hľadať príležitosti mimo svojho rodného Grécka.

Pred výmyslom ananásovej pizze nasledoval ešte takýto príbeh - v roku 1959 sa 20-ročný Sam a jeho starší brat Nikitas vydali na plavbu cez Stredozemné more. Po konečnom príchode do Kanady bratia Panopoulosovci niekoľkokrát zmenili svoje bydlisko a zamestnanie, až sa napokon usadili v Chathame, meste juhozápadne od Toronta, a otvorili si reštauráciu s názvom Satellite.

Buď ju miluješ alebo nenávidíš

Kontroverzia dosiahla vrchol, keď v roku 2017Gudni Thorlacius Johannesson, prezident Islandu, spôsobil menší medzinárodný incident, keď žartoval so žiakmi školy, že zakáže ananás na pizzi. Viedlo to k odoslaniu havajskej pizze na islandské veľvyslanectvo v Londýne.

Ďalší, kto nenávidí ananásovú pizzu – známy šéfkuchár Gordon Ramsay – sa pokúsil ukončiť debatu raz a navždy tým, že na Twitteri vyhlásil: "Ananás nepatrí na vrch pizze".

Dwayne „The Rock“ Johnson, muž, s ktorým sa nesmie zahrávať, napísal v popise na Instagrame: „Pokiaľ ide o moje polevy na pizzu – majte na pamäti, ja som ten, kto si rád dáva do ovsených vločiek tequillu a hnedý cukor, takže ananás na pizzi je MOJA OBĽÚBENÁ VEC— so šunkou.“ Takže pamätajte, ak máte radi ananás na pizzi, nie ste sami!

Ananás delí ľudí na dva tábory

Prečo ľudia nemajú radi ananás na pizzi? Zaujímavá otázka, na ktorej sa nikto nemôže zhodnúť. Zdá sa, že najväčším problémom je to, čo by sme nazvali „prirodzená averzia“: ľudia si tak zvykli na myšlienku, že pridávať ananás na pizzu je ohavnosť, že sa im zdá, že tým automaticky pohŕdajú bez toho, aby tomu dali spravodlivú šancu. Následne sú tu takí, čo pizzi s ananásom šancu dali, no znechutila sa im na doživotie.

A potom sú tu fanúšici, ktorí na ňu nedajú dopustiť, či občasní pôžitkári tejto počiatočnej alternatívy. Nakrájaný ananás na pizzi je jednou z najkontroverznejších tém vo svete jedla. 

A čo ty? Miluješ ju alebo nenávidíš? A nastane niekedy mier medzi milovníkmi pizze?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bbc, bakesomebread.com, eu.gozney.com; titulná foto: pequodspizza.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies