Trump sa objavil na vystúpení na akcii spoločnosti Space X, kde opísal pokus o atentát: Zrazu sme počuli výstrely

NETKY.SK • 18 September 2024, 08:14 • 2 min
Trump sa objavil na vystúpení na akcii spoločnosti Space X, kde opísal pokus o atentát: Zrazu sme počuli výstrely

WASHINGTON - Bývalý prezident Trump v pondelok pochválil americkú tajnú službu a miestne orgány činné v trestnom konaní za ich "fantastickú" reakciu na zjavný druhý pokus o atentát na jeho osobu.

slovakia

left justify in out

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa v novembrových voľbách usiluje o návrat do Bieleho domu, počas vystúpenia na podujatí spoločnosti Space X opísal pokus o atentát, ktorému čelil počas víkendu na golfovom ihrisku na Floride. Pokusy o atentát pripísal rétorike svojich politických nepriateľov.

Vo svojej prvej podrobnej správe, odkedy bol 58-ročný podozrivý Ryan Wesley Routh obvinený z dvoch strelných zbraní, Trump počas diskusie v relácii X Spaces vyrozprával, ako sa nedeľné udalosti odohrali na jeho golfovom ihrisku vo West Palm Beach na Floride, keď hral golf s priateľmi vrátane developera Steva Witkoffa.

"Zrazu sme počuli výstrely do vzduchu, hádam štyri alebo päť, a znelo to ako guľky," povedal Trump počas pondelňajšieho podujatia, ktoré bolo pred nedeľňajším incidentom propagované ako podujatie o kryptografickom podniku World Liberty Financial, v ktorom sa kandidát GOP a jeho rodina angažujú.

Bývalý prezident tiež pripomenul predchádzajúci pokus o atentát, ktorému čelil v júli v Butleri v Pensylvánii. Obvinil svojich politických nepriateľov, že využívajú svoju rétoriku na označenie jeho osoby za "nebezpečenstvo pre demokraciu", aby ovplyvnili dvoch podozrivých, ktorých nazval "radikálnymi ľavičiarmi", pričom pre toto tvrdenie neposkytol dôkazy, poznamenala BBC.

"Je možné, že Boh chce, aby som sa stal prezidentom a zachránil túto krajinu," povedal Trump.

Zo záznamov vyplýva, že podozrivý strelec Ryan Wesley Routh mal počas pobytu v Severnej Karolíne viacero konfliktov s orgánmi činnými v trestnom konaní a v roku 2002 bol odsúdený za držbu zbrane hromadného ničenia.
Zo záznamov vyplýva, že podozrivý strelec Ryan Wesley Routh mal počas pobytu v Severnej Karolíne viacero konfliktov s orgánmi činnými v trestnom konaní a v roku 2002 bol odsúdený za držbu zbrane hromadného ničenia.
Zdroj: AP / Terry Renna

Trestné stíhanie

Podozrivý z nedeľňajšieho pokusu o vraždu, 58-ročný Ryan Wesley Routh, si zatiaľ vypočul dve obvinenia súvisiace s nezákonným držaním strelnej zbrane. Agentúra AP však uvádza, že je možné, že voči nemu budú vznesené závažnejšie obvinenia. Podľa riaditeľa americkej tajnej služby Ronalda Rowa podozrivý počas údajného pokusu o atentát nevystrelil.

Floridské orgány činné v trestnom konaní začali vyšetrovať zjavný pokus o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, uviedol v utorok guvernér Ron DeSantis.

DeSantis to oznámil počas novej konferencie v oddelení úradu šerifa okresu Palm Beach. Okrem iných sa k nemu pripojili generálna prokurátorka Ashley Moodyová, šerif okresu Palm Beach Ric Bradshaw a komisár floridského ministerstva pre presadzovanie práva Mark Glass.

DeSantis oznámil, že podpisuje nariadenie, ktorým prideľuje prípad zjavnej vraždy Úradu celoštátneho prokurátora pod dohľadom Moodyovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Axios, NBC Miami, Foto: Newsweek
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies