Ukrajinský generálny prokurátor odstúpil kvôli škandálu s falošnými osvedčeniami o invalidite na vyhnutie sa vojenskej službe

NETKY.SK • 23 Október 2024, 10:18 • 2 min
Ukrajinský generálny prokurátor odstúpil kvôli škandálu s falošnými osvedčeniami o invalidite na vyhnutie sa vojenskej službe

KYJEV - Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin oznámil svoju rezignáciu v dôsledku škandálu, v ktorom desiatky úradníkov údajne zneužili svoje postavenie na získanie falošných osvedčení o invalidite, aby sa vyhli vojenskej službe. Po zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť a obranu prezident Zelenskyj nariadil zrušenie súčasného systému komisií zodpovedných za registráciu zdravotného postihnutia do konca roka. Tento krok má potlačiť korupciu a zamedziť vyhýbaniu sa mobilizácii.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v utorok vyhlásil, že odstúpil z funkcie, aby prevzal zodpovednosť za škandál, v ktorom desiatky úradníkov údajne zneužili svoje postavenie, aby získali status invalidov a vyhli sa vojenskej službe.

Kostinova rezignácia nasledovala po zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť a obranu, na ktorom úradníci diskutovali o tom, ako potlačiť korupciu a o medzerách, ktoré sa využívajú na získanie odkladov pri odvodoch.

Začiatkom októbra vyšlo najavo, že desiatky prokurátorov v západnej oblasti Chmeľnického regiónu získali falošné povolenia na invaliditu a poberali osobitné dôchodky.

Kostin v utorok vyhlásil, že preberá zodpovednosť za škandál a oznámil svoju rezignáciu. Situáciu okolo falošných diagnóz invalidity označil za "jednoznačne amorálnu""V tejto situácii považujem za správne oznámiť svoje odstúpenie z funkcie generálneho prokurátora," povedal Kostin.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin reční počas tlačovej konferencie v Kyjeve 22. januára 2024.
Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin reční počas tlačovej konferencie v Kyjeve 22. januára 2024.
Zdroj: Global Images Ukraine / Vitalii Nosach

Po stretnutí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým sa do konca roka zruší súčasný systém lekárskych a sociálnych komisií zodpovedných za registráciu osôb so zdravotným postihnutím, čím sa odstráni medzera, ktorá umožňovala vyhýbanie sa odvodom prostredníctvom úplatkov.

 

"Stovky" prípadov

Po vypuknutí škandálu začiatkom tohto mesiaca Kostin nariadil vyšetrovanie, ktoré podľa jeho slov odhalilo, že počet prokurátorov v Chmeľnickom regióne so zdravotným postihnutím je 61 a že 50 z nich bolo pred vojnou registrovaných ako invalidi.

"Je veľmi dôležité zistiť, prečo im bol priznaný štatút invalidov, pretože podiel takýchto zamestnancov v Chmeľnickom regióne je veľmi vysoký," povedal.

Rezignáciu hlavného prokurátora musí ešte schváliť parlament, v ktorom má Zelenského strana väčšinu. Po verejnej výzve prezidenta na vyvodenie zodpovednosti sa všeobecne očakáva, že parlament ju schváli.

Vo svojom večernom prejave Zelenskyj národu povedal, že takáto korupcia siaha oveľa ďalej ako len k prokurátorom. "Existujú stovky takýchto prípadov zjavne neoprávneného postihu colníkov, daňových úradníkov, úradníkov dôchodkových fondov a miestnej správy," povedal.

"Toto všetko je potrebné dôkladne a rýchlo vyriešiť," povedal. Dodal, že celý proces sa musí digitalizovať a v súčasnosti "ľudia, ktorí získali skutočné zdravotné postihnutie, najmä v boji, často nemôžu získať príslušný status a spravodlivé platby".

Ukrajinská tajná služba (SBU) vyšetruje 64 úradníkov za nezákonné vydávanie certifikátov o invalidite, pričom 4 106 certifikátov bolo zrušených a deväť osôb už bolo odsúdených. Mobilizácia na Ukrajine, ktorá sa od apríla 2024 rozšírila na mužov vo veku 25 až 60 rokov, je predmetom kontroverzií, pričom armáda čelí nedostatku posíl a nárastu prípadov dezercií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Foto: Reuters / Denis Balibouse
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies