V Gaze zahynuli štyria Palestínčania, Izrael zasiahol ďalšiu bývalú školu + VIDEO

NETKY.SK • 16 September 2024, 10:14 • 2 min
V Gaze zahynuli štyria Palestínčania, Izrael zasiahol ďalšiu bývalú školu + VIDEO

GAZA - Pri izraelských útokoch v pásme Gazy zahynuli štyria Palestínčania, informovali v nedeľu nemocnice, pričom Izrael zasiahol ďalšiu bývalú školu na tomto vojnou zmietanom pobrežnom území.

slovakia

left justify in out

Podľa nemocnice al-Awda tri z obetí zomreli pri ostreľovaní domu v utečeneckom tábore Nuseirat v centrálnej časti pásma Gazy. Štvrtý Palestínčan zahynul pri útoku v utečeneckom tábore Džabalíja, uviedla nemocnica Kamal Adwan na severe Gazy. Hovorca izraelskej armády uviedol, že tieto správy vyšetrujú.

Podľa ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom bolo v pobrežnom pásme Stredozemného mora zabitých 24 ľudí v priebehu jedného dňa.

Od začiatku vojny bolo v pásme Gazy zabitých viac ako 41 200 Palestínčanov, uviedlo ministerstvo. Toto číslo nerozlišuje medzi militantmi a civilistami a je ťažké ho overiť.

Izrael sa stal terčom ostrej medzinárodnej kritiky kvôli vysokému počtu civilných obetí, katastrofálnej zdravotnej situácii v pásme Gazy a rozsiahlemu ničeniu tohto územia.

Izraelské obranné sily (IDF) v sobotu uviedli, že počas operácií a bojov s militantnými Palestínčanmi v Rafahu na juhu Gazy bolo v posledných dňoch zabitých viac ako 100 teroristov, pričom boli nájdené a zničené raketomety, skrýše zbraní a infraštruktúra teroristov.

IDF zasiahli ďalšiu bývalú školu

IDF tiež uviedli, že zaútočili na veliteľské stanovište palestínskej militantnej skupiny Hamas v bývalej škole na severe Gazy, niekoľko dní po tom, ako palestínski zdravotníci uviedli, že pri podobnom útoku zahynulo niekoľko ľudí.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že uskutočnila útok na "komplex, ktorý predtým slúžil ako škola Raazi El Shua v Bejt Hanúne". Budova bola "využívaná teroristami z Hamasu ako operačný úkryt" a "miesto na plánovanie a uskutočňovanie raketových a streleckých útokov" na Izrael, uviedli IDF.

Vo vyhlásení sa uvádza, že boli prijaté opatrenia na minimalizáciu nebezpečenstva pre civilistov. Svedkovia uviedli, že izraelské sily najprv odpálili jednu raketu ako varovanie pre civilistov, aby utiekli.

V stredu bolo pri útoku na budovu bývalej školy v Nuseirate údajne zabitých 18 ľudí vrátane šiestich zamestnancov OSN.

IDF oznámili mená deviatich podozrivých teroristov z Hamasu, ktorí boli pri útoku zabití, vrátane troch zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA, Foto: DPA / APA Images / ZUMA Press Wire / Omar Ashtawy
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies