Výber poroty v daňovom procese Huntera Bidena sa začne niekoľko mesiacov po jeho odsúdení za držanie zbrane

NETKY.SK • 5 September 2024, 08:15 • 2 min
Výber poroty v daňovom procese Huntera Bidena sa začne niekoľko mesiacov po jeho odsúdení za držanie zbrane

LOS ANGELES - Vo štvrtok sa začne výber poroty vo federálnom daňovom procese Huntera Bidena len niekoľko mesiacov po tom, ako bol prezidentov syn odsúdený za obvinenia zo strelnej zbrane v inom prípade.

slovakia

left justify in out

Prípad na federálnom súde v Los Angeles obviňuje Huntera Bidena zo štvorročnej schémy, ktorej cieľom bolo vyhnúť sa plateniu daní vo výške najmenej 1,4 milióna dolárov a zároveň získať milióny dolárov od zahraničných podnikateľských subjektov. Už teraz mu hrozí potenciálne väzenie po tom, ako ho porota v Delaware v júni usvedčila z klamstva vo federálnom formulári z roku 2018 na nákup zbrane, ktorú vlastnil 11 dní.

Hunter Biden sa priznal k obvineniam týkajúcim sa jeho daní za roky 2016 až 2019 a jeho právnici uviedli, že budú tvrdiť, že nekonal "úmyselne" alebo s úmyslom porušiť zákon, čiastočne kvôli jeho dobre zdokumentovaným bojom so závislosťou od alkoholu a drog.

Americký okresný sudca Mark Scarsi, ktorého do funkcie vymenoval bývalý prezident Donald Trump, stanovil určité obmedzenia týkajúce sa toho, čo budú môcť porotcovia počuť o traumatických udalostiach, ktoré podľa rodiny, priateľov a právnikov Huntera Bidena viedli k jeho drogovej závislosti.

Sudca zakázal právnikom spájať jeho problémy so zneužívaním návykových látok so smrťou jeho brata Beaua Bidena na rakovinu v roku 2015 alebo s autonehodou, pri ktorej zahynula jeho matka a sestra, keď bol ešte batoľa. Odmietol tiež navrhovaného experta obhajoby, ktorý mal svedčiť o závislosti.

Prvá dáma Jill Bidenová, Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, spolu s manželkou Melissou Cohen Bidenovou, odchádzajú z federálnej budovy J. Caleba Boggsa 11. júna 2024 vo Wilmingtone v štáte Delaware.
Prvá dáma Jill Bidenová, Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, spolu s manželkou Melissou Cohen Bidenovou, odchádzajú z federálnej budovy J. Caleba Boggsa 11. júna 2024 vo Wilmingtone v štáte Delaware.
Zdroj: ABC News / Getty Images / Anna Moneymaker

V obžalobe sa uvádza, že Hunter Biden žil hýrivo, pričom obchádzal daňové zákony a peniaze míňal napríklad na striptérky a luxusné hotely - "skrátka na všetko okrem daní".

Bidenovi advokáti požiadali Scarsiho, aby obmedzil prokurátorov v zdôrazňovaní podrobností o jeho výdavkoch, ktoré podľa nich predstavujú "útok na charakter", vrátane platieb striptérkam alebo pornografickým webovým stránkam. Sudca v súdnych dokumentoch uviedol, že bude zachovávať "prísnu kontrolu" nad predkladaním potenciálne chlípnych dôkazov.

Medzitým by prokurátori mohli predložiť ďalšie podrobnosti o zahraničných obchodoch Huntera Bidena, ktoré boli v centre republikánskych vyšetrovaní rodiny Bidenovcov, ktorí sa často snažili - bez dôkazov - spojiť prezidenta s údajným obchodovaním s vplyvom.

Tím špeciálneho prokurátora uviedol, že chce porotcom povedať o práci Huntera Bidena pre rumunského podnikateľa, ktorý sa podľa nich snažil "ovplyvňovať vládnu politiku USA" v čase, keď bol Joe Biden viceprezidentom.

Obhajoba obvinila prokurátorov, že v súdnych dokumentoch zverejnili podrobnosti o práci Huntera Bidena pre rumunského podnikateľa, aby sa o ňom dozvedeli médiá a ovplyvnili porotu.

Vynesenie rozsudku v prípade Huntera Bidena v Delaware je stanovené na 13. novembra. Môže mu hroziť až 25 rokov väzenia, ale ako prvopáchateľovi mu pravdepodobne hrozí oveľa kratší trest alebo sa väzeniu úplne vyhne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: AP / Mariam Zuhaib
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies