Vysoké Tatry: Záchranári pomáhali trom Poliakom aj Čechovi + FOTO

NETKY.SK • 5 September 2024, 15:23 • 2 min
Vysoké Tatry: Záchranári pomáhali trom Poliakom aj Čechovi + FOTO

VYSOKÉ TATRY - Na pomoc bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ktorá spolu s dvoma záchranármi HZS evakuovala mužov a transportovala ich ku Sliezskemu domu.

slovakia

left justify in out

Horskí aj leteckí záchranári zasahovali v stredu, aby pomohli trojici Poliakov, ktorí uviazli v masíve Gerlachovského štítu, a 59-ročnému horolezcovi pod Malým Pyšným štítom. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

"Požiadali nás poľskí kolegovia o pomoc pre troch Poliakov vo veku 32, 34 a 38 rokov, ktorí prechádzali Martinovou cestou od Poľského hrebeňa na Gerlachovský štít. V oblasti Lučivianskej veže zišli z trasy a uviazli v náročnom teréne," uviedla HZS.

Na pomoc bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ktorá spolu s dvoma záchranármi HZS evakuovala mužov a transportovala ich ku Sliezskemu domu. "Boli bez zranení a pokračovali ďalej samostatne," dodala HZS.

Následne HZS prijala žiadosť o pomoc pre 59-ročného Čecha, ktorý sa zranil na južnej strane Malého Pyšného štítu. "Muža zasiahol uvoľnený kameň, ktorý mu spôsobil tržnú ranu na hlave a poranenia v oblasti krčnej chrbtice," vysvetlila HZS.

Opäť bola privolaná posádka VZZS z Popradu, ktorá spolu so záchranármi HZS poskytla mužovi neodkladnú starostlivosť a transportovala ho na miesto, kde mala prebehnúť letecká evakuácia.

"Situáciu komplikoval silný nárazový vietor," spresnila HZS. Nakoniec sa zásah podaril v spolupráci s poľskou TOPR, ktorá pacienta previezla do nemocnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: HZS, Foto: FB/Horská záchranná služba
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies