AKTUALIZOVANÉ Význam SNP pre samostatné Slovensko: Peter Žiga zdôrazňuje jednotu a hrdosť pri 80. výročí +VIDEÁ +FOTO

NETKY.SK • 29 August 2024, 14:30 • 7 min
AKTUALIZOVANÉ Význam SNP pre samostatné Slovensko: Peter Žiga zdôrazňuje jednotu a hrdosť pri 80. výročí +VIDEÁ +FOTO

Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga počas osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici zdôraznil, že Slovenské národné povstanie predstavuje základ budúcej samostatnosti a moderného Slovenska. V príhovore vyzdvihol hrdinstvo a jednotu slovenského národa, ktorý sa postavil proti fašistickej presile, a apeloval na potrebu udržiavať slobodu a mier v súčasnej neistej dobe.

slovakia

left justify in out

Korene budúcej samostatnosti a modernej Slovenskej republiky sú zakotvené v Slovenskom národnom povstaní (SNP).

Peter Žiga, podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením, to zdôraznil počas príhovoru na oslavách 80. výročia SNP v Banskej Bystrici.

Upriamil pozornosť na to, že celá politická scéna, vrátane koalície a opozície, si prišla pripomenúť odkaz Povstania. "Napriek tvrdým politickým súbojom nás táto téma spája. Je za ňou hrdosť na Slovensko a na našich predkov," zdôraznil.

Svoje právo stáť na strane víťazov si podľa Žigu vybojovali Slováci vlastným hrdinstvom a odvahou bojovať v mene dobra so zbraňou v ruke proti obrovskej presile.  "Slováci ukázali, že sú malý, ale statočný národ," podotkol, pričom zdôraznil, že v ťažkých chvíľach sa vedia zjednotiť.

Mnohí povstalci bojovali v Povstaní preto, aby podporili slovenskú štátnosť bez "ťažkej čižmy nacistického Nemecka".


Žiga zdôraznil, že SNP nepatrí žiadnej politickej strane. "Faktom je, že v Povstaní sa na stranu Slovákov plnou silou postavili najmä Sovieti, Francúzi, Američania, Briti a ďalší. Ale najmä to bolo 60 000 vojakov slovenskej armády a 18 000 našich partizánov," podčiarkol.

 

Rozsah Povstania a udržanie povstaleckého územia v tyle sovietsko-nemeckého frontu boli podľa neho v Európe nevídané.


Po 80 rokoch prestáva byť mier samozrejmosťou. "Okolitý svet už nie je bezpečný ako desaťročia predtým. Sloboda sa opäť stáva vzácnou komoditou. Nedovoľme, aby sa zlo zasa šírilo a delilo ľudí na dobrých a zlých," varoval s tým, že na konci tejto cesty je vždy nejaká Kremnička alebo Terezín.

"Slovensko je malý štát. Stojme preto pevne a hľadajme najmä veci, ktoré nás spájajú a na ktoré môžeme byť právom hrdí. SNP k nim zaslúžene patrí," uzavrel Žiga.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Netky, Foto: SITA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies