Zaradenie Lukoilu na sankčný zoznam poškodí aj Ukrajine, Fico dúfa v skoré rozuzlenie, Blanár sa chce brániť + VIDEO

NETKY.SK • 23 Júl 2024, 09:53 • 2 min
Zaradenie Lukoilu na sankčný zoznam poškodí aj Ukrajine, Fico dúfa v skoré rozuzlenie, Blanár sa chce brániť + VIDEO

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico dúfa, že čoskoro príde k rozuzleniu problému dodávok ropy zo strany ruskej ropnej spoločnosti Lukoil.

slovakia

left justify in out

"Bol by som veľmi nerád, aby sa opakovala situácia z konca roka 2008 a začiatku roka 2009, keď sme riešili plynovú krízu," zdôraznil Robert Fico. Opakovane kritizoval zaradenie Lukoilu na sankčný zoznam.

"V praxi to znamená, že Slovnaft príde o 40 % dodávok ropy, čo nám všetkým výrazne skomplikuje život. Vytvára sa tlak na nákup ropy z iných zdrojov, z iných krajín, ktorá je však drahšia a nie vždy technologicky vyhovuje Slovnaftu," skonštatoval. Poškodená bude podľa neho aj Ukrajina, lebo Slovnaft dodáva veľké objemy nafty aj tam.

"Ja som základnú školu vychodil bez toho, aby som prepadol, tak nech mi niekto vysvetlí, na čo je dobrá sankcia proti ruskej spoločnosti Lukoil, ktorá najviac poškodí Slovensko, Maďarsko, Ukrajinu a čiastočne aj Českú republiku a prakticky sa nedotkne Lukoilu, pretože ten ropu umiestni na iné trhy," pýtal sa vo videu predseda vlády.

O tejto téme podľa vlastných slov rokuje so svojím ukrajinským partnerom. "Je prepotrebné v čo najkratšom čase problém tejto nezmyselnej sankcie vyriešiť," uzavrel.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár považuje opatrenia zavedené Ukrajinou v súvislosti so zastavením tranzitu ropy z Ruska firmou Lukoil dodávanej na Slovensko a do Maďarska za jednoznačné porušenie ustanovenia Asociačnej dohody uzatvorenej medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

"Spolu s maďarským ministrom zahraničných vecí sme dnes v tejto veci podali Európskej komisii urgentnú výzvu na konanie," informoval.
Európska komisia má podľa ministra plniť funkciu strážkyne zmlúv a dodržiavania práva Európskej únie, ktorými má povinnosť sa riadiť aj Ukrajina ako asociovaný štát.

"Považujeme preto za nevyhnutné, aby v tomto prípade komisia okamžite konala," vyhlásil. Pripomenul, že Slovensko má výnimku na dovoz ropy do konca roka. Ukrajinská strana nám uplatnenie tejto výnimky znemožnila.

Blanár taktiež poukázal na vyjadrenie členky energetického výboru ukrajinského parlamentu Inny Sovsunovej v rozhovore pre portál Politico. Uviedla, že cieľom zastavenia tranzitu ropy by mal byť tlak na Maďarsko, ktoré by tak malo zmeniť svoj postoj voči dodávkam zbraní na Ukrajinu či vstupu Ukrajiny do únie.

"Odmietame, aby sa Slovensko stalo politickým nástrojom proti Maďarsku alebo akémukoľvek štátu. Rozhodne sa budeme brániť a využívať všetky možnosti európskeho práva," povedal Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Robert Fico, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: FB/Juraj Blanár
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies