Archív článkov za Jún 2024, strana 13

Otvor článok

Záhreb: Muž, ktorý sa podpálil na námestí, zomrel + FOTO

12.6 2024 08:50

ZÁHREB - V utorok večer na následky zranení zomrel muž, ktorý sa v ten istý deň ráno podpálil na Námestí sv. Marka v centre Záhrebu. Na základe správy tamojšej nemocnice informovala o tom agentúra HINA.

Otvor článok

Ako sa využijú zmrazené ruské aktíva? Ide o 300 mld. eur

12.6 2024 09:10

WASHINGTON - Biely dom avizoval, že počas nadchádzajúceho summitu G7, ktorý bude prebiehať od štvrtka do soboty v Taliansku, oznámi opatrenia zamerané na využitie zmrazených ruských aktív, ako aj nové sankcie a kontroly týkajúce sa vývozu v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu. Správu priniesla AFP.

Otvor článok

Poradcom prezidenta Petra Pellegriniho bude Ján Kubiš

12.6 2024 09:19

BRATISLAVA - Poradcom prezidenta Pellegriniho pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku bude Ján Kubiš. Novozvolený prezident to uviedol v rozhovore. Kubiš je bývalý generálny tajomník OBSE, diplomata exminister zahraničných vecí.

Otvor článok

Kráľ Karol III. s tvárou animovanej postavičky. Galéria je šokovaná

12.6 2024 09:37

LONDÝN - Dvaja aktivisti prelepili nový oficiálny portrét britského kráľa Karola III. nálepkou s tvárou animovanej postavičky chlapíka Wallacea, o ktorom je známe, že miluje syry, informovala AFP.

Otvor článok

Stavebné práce sa v apríli rozbehli naplno, zrýchlila domáca nová výstavba aj práce v zahraničí

12.6 2024 10:05

BRATISLAVA - Stavebná produkcia v apríli zaznamenala oživenie prvýkrát v tomto roku, medziročne vzrástla o 9 %. Prispel k tomu opätovný rozbeh domácej novej výstavby, ale aj rast prác na opravách a údržbe. Z pohľadu výrobného zamerania rástla výstavba budov aj inžinierskych stavieb. Rýchlym tempom, až o štvrtinu, rástli aj práce v zahraničí.

Otvor článok

Fond na podporu umenia bude od augusta fungovať podľa nových pravidiel

12.6 2024 10:13

BRATISLAVA - Fond na podporu umenia bude od 1. augusta fungovať podľa nových pravidiel. Posudky odborných komisií budú mať po novom iba odporúčací charakter. Konečné slovo bude mať rada, ktorej počet členov sa zvýši z deväť na trinásť. Z nich sedem členov bude nominovať priamo Ministerstvo kultúry SR. Vyplýva to z poslaneckej novely Zákona o fonde na podporu umenia, ktorú poslanci Národnej rady SR v utorok 11. júna 2024 definitívne schválili prelomením prezidentkinho veta.

Otvor článok

Developer zbúra novú 10-poschodovú budovu: Bráni výhľadu na ikonickú Fudži! 3 mil. turistov za mesiac

12.6 2024 10:24

TOKIO - Japonský developer oznámil, že sa rozhodol zbúrať takmer dokončenú 10-poschodovú bytovku v Tokiu. Vyhovel tak protestom obyvateľov, že stavba bráni vo výhľade na ikonickú horu Fudži, informuje AFP.

Otvor článok

Ministerstvo spravodlivosti hľadá v Prešove nové riešenia pre odídencov

12.6 2024 10:36

PREŠOV- Štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti a riaditeľ Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Prešov sa stretli s viceprimátorom mesta Prešov Petrom Krajňákom.

Otvor článok

Hancko so Sauerom spoznali meno nového trénera. Do Feyenoordu prichádza zo Sparty Praha

12.6 2024 10:48

ROTTERDAM - Novým trénerom Feyenoordu Rotterdam sa stal Dán Brian Priske, ktorý sa do Holandska presúva zo Sparty Praha. Holandský klub o tom informoval na sociálnych sieťach.

Otvor článok

Vláda sa dnes zaoberá návrhom bezpečnostných opatrení lex atentát

12.6 2024 11:04

BRATISLAVA - Návrh zákona tzv. lex atentát má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Legislatívu predložil na stredajšie rokovanie podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) bez ďalších podrobností, materiál bude k dispozícii dodatočne. Vplýva to z programu rokovania vlády na webe.

Otvor článok

UEFA nominovala na EURO tých najlepších. V Nemecku nebude chýbať slovenský rozhodcovský tím na čele s Kružliakom

12.6 2024 11:19

MAINZ - Na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy vo futbale v Nemecku sa predstaví aj slovenský rozhodcovský tím. Dôveru od Európskej futbalovej únie (UEFA) dostal ako hlavný rozhodca Ivan Kružliak a asistenti Branislav Hancko s Jánom Pozorom.

Otvor článok

Unikátnu hrobku kniežaťa z Popradu si prezrelo už takmer 10-tisíc návštevníkov

12.6 2024 11:47

POPRAD - Unikátnu hrobku kniežaťa z Popradu si v Podtatranskom múzeu od mája 2023 pozrelo už takmer 10-tisíc návštevníkov. Expozícia prilákala najväčší počet turistov cez minuloročnú sezónu. No čísla návštevnosti stúpajú aj pred tohtoročným letom.

Otvor článok

Slovensko z členstva v únií jednoznačne benefituje. Ekonómovia z SAV vyzdvihli jeho výhody

12.6 2024 12:10

BRATISLAVA - Tento rok oslavujeme dvadsiate výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Bol to významný impulz pre hospodársky a sociálny rozvoj Slovenska. Možnosť čerpania eurofondov je nepochybne jednou z najväčších základných výhod členstva v EÚ. Ekonómovia zo Slovenskej akadémie vied sa pozreli na to, ako výrazne sme si za uplynulé obdobie finančne prilepšili.

Otvor článok

Prvé informácie o hre Jurassic Park: Survival sú známe. Čo nám predstaví táto nadchádzajúca adventúra?

12.6 2024 12:37

Na minuloročnom udeľovaní cien The Game Awards sa hra Jurassic Park: Survival predstavila vo veľkom štýle. Táto nová adventúra, ktorú vyvinula spoločnosť Saber Interactive v spolupráci s Universalom, teraz odhaľuje viac informácií.

Otvor článok

Vrah z Karlovej univerzity: Chcel sa pomstiť, 14 obetí. Išlo o osamelého útočníka? + VIDEÁ aj zo zásahu

12.6 2024 12:43

PRAHA - Vrah, ktorý vlani v decembri strieľal na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe a predtým v Klánovickom lese a v obci Hostouň, konal sám. Nechcel sa pomstiť nikomu konkrétnemu, ale celej spoločnosti. Vyplýva to z vyjadrenia českej polície.

Otvor článok

Demokracia na americký spôsob. Predvolebný proces sa prenáša na deti kandidátov (komentár Iva Samsona)

12.6 2024 13:25

V „Amerike“ a v americkej politike sa aj deti klasicky stávajú rukojemníkmi významných politických nominantov. Príkladov by sme našli neúrekom. Svetové agentúry (takmer všetky hlavné) priniesli 11. júna 2024 senzačnú správu, že Hunter Biden, syn kandidáta na amerického prezidenta za Demokratickú stranu, je „kriminálnik“.

Otvor článok

Obchodná loď v Červenom mori: Volanie o pomoc! Dostala zásah od húsíjskych povstalcov + VIDEÁ

12.6 2024 13:47

DUBAJ - Obchodná loď v Červenom mori vyslala volanie o pomoc po tom, čo bola zasiahnutá pri pobreží Jemenu, oznámila bezpečnostná firma Ambrey. S veľkou pravdepodobnosťou ide o najnovší útok Iránom podporovaných jemenských húsíjskych povstalcov. Informáciu priniesla AFP.

Otvor článok

Vláda schválila Národný akčný plán boja proti terorizmu

12.6 2024 14:15

BRATISLAVA - Národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027 obsahuje 30 úloh. Úlohou je napríklad systematicky zvyšovať spôsobilosti na včasnú identifikáciu procesu radikalizácie nielen jednotlivcov.

Otvor článok

Poslanci schválili zavedenie jednodňovej diaľničnej známky

12.6 2024 14:30

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy zavedie diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž nemá podľa rezortu dopravy popri existujúcej 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

Otvor článok

Požiar budovy v Kuvajte: Najmenej 41 obetí, desiatky zranených. Je za tým chamtivosť vlastníka nehnuteľnosti? + VIDEÁ

12.6 2024 14:50

KUVAJT - Najmenej 41 ľudí zahynulo a desiatky ľudí utrpeli zranenia v stredu pri požiari budovy v meste Mangaf na juhu Kuvajtu. V budove pritom boli ubytovaní robotníci, informovali Reuters a AFP.

Otvor článok

Štátna volebná komisia bude mať nového zapisovateľa. Chmelovú nahradí Gajdoš

12.6 2024 15:11

BRATISLAVA - Vláda v stredu 12. júna 2024 vzala na vedomie vzdanie sa funkcie zapisovateľky Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Evy Chmelovej. Dlhoročná riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR sa tejto funkcie vzdala k 30. júnu 2024 z dôvodu odchodu na dôchodok. Za nového zapisovateľa štátnej volebnej komisie vláda k 1. júlu 2024 vymenovala Martina Gajdoša, ktorý bude na základe úspešného výberového konania vykonávať funkciu riaditeľa odboru volieb, referenda a politických strán.

Otvor článok

Analýza na darované MIGy sa nenašla, ministerstvo obrany podnikne právne kroky

12.6 2024 15:41

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany Slovenskej republiky si posvietilo na darované stíhačky MIG-29, ktoré predošlá vláda bez existujúcej právnej analýzy darovala Ukrajine. Vnútrorezortným šetrením sa zistilo, že dočasne poverená vláda nemala žiadne kompetencie sa ich zbaviť.

Otvor článok

Polícia pátra po svedkoch atentátu v Handlovej

12.6 2024 15:43

HANDLOVÁ - Polícia pátra po svedkoch atentátu v Handlovej, ku ktorému došlo 15.5. po výjazdovom rokovaní Vlády SR.

Otvor článok

Milión dolárov a šanca stať sa svetovou hviezdou! Jedinečný projekt mieri aj na Slovensko

12.6 2024 16:15

Desať európskych krajín, štyri váhové kategórie a exkluzívna finančná odmena. Hell Boxing Kings je šou spojená s jedným z najstarších a najuznávanejších olympijských športov. Silná značka hľadá bojovníka, ktorý bude hrdo reprezentovať svoje rodisko na najvyššom leveli svetového boxu.

Otvor článok

Pellegrini: Voľby sú sviatkom demokracie a jej súčasťou je aj rešpekt k ich výsledkom

12.6 2024 16:17

BRATISLAVA - Novozvolený prezident Peter Pellegrini v rozhovore uviedol, že ako spoločnosť sa musíme naučiť prijímať výsledky volieb bez agresie. Podľa neho je úlohou politikou pripomínať občanom rozmery našej demokracie.

Otvor článok

Posledná návšteva prezidentky v Českej republike

12.6 2024 16:32

PRAHA - Prezidentka prišla do Prahy na rozlúčku. Po návšteve končí v úrade. Na Pražskom hrade ju privítal prezident ČR Petr Pavel s manželkou.

Otvor článok

Holandský súd odsúdil 3 mužov za vraždu novinára: Dostali vyše 25 rokov

12.6 2024 16:39

AMSTERDAM - Súd v Holandsku odsúdil troch mužov na 26 a 28 rokov väzenia za vraždu novinára Petra R. de Vriesa. Správu priniesli Reuters a AP.

Otvor článok

Sú budúcnosťou reštaurácie bez čašníkov? Roboty už prácu preberajú, ľudia sa nechcú rozprávať

12.6 2024 17:02

Kým staršie generácie radšej idú do normálnej kasy v obchode s pokladníkom a zavolajú na zákaznícku linku, mladí si radšej jedlo objednajú cez aplikáciu, úradné veci vyriešia cez chatboty a rande si dohodnú online. Všetko bez toho, aby museli s niekým hovoriť.

Otvor článok

Škodlivé plyny, ktoré ničia ozónovú vrstvu, klesajú rýchlejšie, ako sa očakávalo, ukazuje štúdia

12.6 2024 17:08

Vedci tvrdia, že atmosférické úrovne škodlivých plynov dosiahli vrchol päť rokov pred prognózami, pretože látky sa postupne vyraďujú.

Otvor článok

Tragická železničná nehoda: Kto bol teda na vine? FOTO

12.6 2024 17:37

PRAHA - Český minister dopravy Martin Kupka poprel informácie niektorých českých médií, že príčinou minulotýždňovej tragickej nehody bol nefunkčný zabezpečovací systém počas rekonštrukcie železničnej stanice v Pardubiciach.

Otvor článok

Trnavčanka Tereza Porubská získala titul majsterky Európy v silovom trojboji

12.6 2024 17:39

Vo štvrtok sa šampionát prehupne do vrcholovej fázy, pretekári budú súťažiť v tzv. spevňovacích superdresoch.

Otvor článok

Africké slony sa navzájom volajú jedinečnými menami, ukazuje nová štúdia

12.6 2024 18:43

WASHINGTON - Africké slony sa navzájom volajú a reagujú na jednotlivé mená - niečo, čo robí len málo divých zvierat, uvádza sa v novom výskume zverejnenom v pondelok.

Otvor článok

Boeing v problémoch: Vypadnuté dvere počas letu majú miliónovú dohru, svedkovia miznú

12.6 2024 19:12

Negatívne svetlo na Boeing namieril nedávny incident, kedy whistleblower John Barnett, ktorý odhaľoval reálnu situáciu v spoločnosti vyšetrovateľom zomrel počas súdneho procesu. Príčinou smrti je samovražda, polícia však začala vyšetrovanie.

Otvor článok

Vyššie príspevky na opatrovanie a osobnú asistenciu získa viac ako 84-tisíc poberateľov

12.6 2024 19:17

BRATISLAVA - Od júla dostanú opatrovatelia, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych, vyššiu hodinovú sadzbu na osobnú asistenciu a upravený peňažný príspevok na opatrovanie. Vláda SR schválila nariadenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré od 1. júla 2024 stanovuje základnú výšku opatrovateľského príspevku na 615,50 eur mesačne, čo zodpovedá čistej minimálnej mzde pre rok 2024. Hodinová sadzba osobnej asistencie sa zvýši zo súčasných 5,52 eur na 5,83 eur.

Otvor článok

JAR: Úmrtie muža po nakazení opičími kiahňami

12.6 2024 20:01

JOHANNESBURG - Tridsaťsedemročný muž zomrel v pondelok v Juoafrickej republike (JAR) v dôsledku vírusovej infekcie opičích kiahní a stal sa prvou obeťou tohto ochorenia v krajine.

Otvor článok

Apple je späť na tróne. "Zoberiem vám iPhony," obul sa do firmy Musk

12.6 2024 20:15

Nová Siri už má v sebe zabudovanú umelú inteligenciu od priekopníka v odvetví, OpenAI, korý stojí za celosvetovo používaným chatbotom ChatGPT, ktorý v roku 2020 spôsobil celosvetový ošiaľ a odvtedy sa stále len vyvíja.